Temat: Platforma przyschodowa - porada

Witam

czy ktoś z Was użytkowuje taką platformę, ja w tym roku będę zakładał taką do naszego bloku, a mam kilka ofert i nie wiem którą wybrać np.

Orto-Plus lifts  - platforma DELTA
Plawia- platforma firmy Vimec V64
Arcon Polska - platforma Logic firmy Extrema

Czy możecie mi coś polecic lub przed czymś przestrzec np. czy lepiej wybrać taką którą trzeba odchylać od ściany ręcznie czy która sie automatycznie owiera/zamyka itp podobne pytania mnie nurtują.

2

Odp: Platforma przyschodowa - porada

Ja mam platforme Vimec V64 z Pilawy, użytkuje ją 6 rok na razie bez zastrzeżeń.
Jak interesują Cię jakieś szczegóły to pisz na maila

3

Witam,
mam do was pytanie, może coś doradzicie.
Otóż mieszam w bloku spółdzielczym (budownictwo sprzed 1995r.) i staram się o zgodę na montaż platformy schodowej.
Niestety jak to w Polsce bywa są problemy.
Spółdzielnia mieszkaniowa owszem zgadza się, lecz najpierw oczekuje ode mnie dokumentacji technicznej wykonanej przez osoby uprawnione i zaopiniowanej przez rzeczoznawców wymaganych prawem budowlanym.
I tak po wielu perypetiach projekt mam zaopiniowany przez w/w rzeczoznawcę oraz przez rzeczoznawcę ds.poż.(tak jak przepisy wymagają).
Jednakże potrzebna jest jeszcze jedna opinia- Komendanta Wojewódzkiej Straży Pożarnej.
Owszem przysłali mi pismo ze straży pożarnej po 3 tygodniach, z uwagami co niby brakuje, ale wszystko mają w projekcie czarno na białym.
Szczerze mówiąc do dziś zastanawiam się po co opinia w/w komendanta.
Przecież platforma schodowa nie jest jakąś tam „dużą” przebudową.
Na końcu tego pisma ze straży „zagrozili” mi, że jak do 7-miu dni nie odeślę im wszystkich materiałów to sprawę zamkną.
Czy wy też mieliście, macie takie problemy z montażem platformy??
A może coś doradzicie?? Przecież robi się farsa.

4

Jaką masz szerokość schodów nad którymi będzie się poruszała platforma? Jeśli po złożeniu platformy zostaje jeszcze 120 cm, to nie mają co utrudniać. Poczytaj przepisy budowlane i przeciwpożarowe.

5

szerokość schodów to 134cm.Po złożeniu platformy wynosi 94cm

Jednakże w moim przypadku bieg schodów zawężony zostanie o 40cm, co przy całkowitej wymaganej szerokości 120cm (Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz. U. z dnia 15 czerwca 2002 r z pózn. zm.)) paragraf 68.1 stanowi mniej niż jedną trzecią, gdyż ostatecznie szerokość biegu wyniesie 134-40=94cm.
Więc wszystko jest tu ok.

W przepisach staram się być na bieżąco,a sprawa się przeciąga...

6

Platformy przyschodowe są teraz bardzo popularne. Musisz pomyśleć tylko z jakiejś firmy zamontować taką platformę. U mnie w rodzinie zgłosili się do http://www.platformy-przyschodowe.pl/ , wujek jest bardzo zadowolony z tego rozwiązania.

7

jeżeli potrzebujesz platformy przyschodowej to umów sobie konsultację - tu masz adres polskiego producenta dźwigów https://global-lift.pl/oferta/platformy … -dzwigowe/ - może się przyda, powodzenia!