Temat: Usuwanie pieprzyków i znamion

Ostatnio moja mama zauważyła, że moje znamię się powiększyło, więc chcę się wybrać do dermatologa by zlecił mi usunięcie go. Nie chcę iść na NFZ, bo wszyscy, których znam, i którzy poszli na NFZ mają teraz brzydkie blizny. I tu mam kilka pytań: czy usuwałyście jakieś znamiona (gdzie- prywatnie czy nfz, za ile, ile czekalyscie w kolejce)? Czy należy iść do dermatologa czy do jakiegoś specjalisty od estetyki (chirurg plastyczny czy coś w tym stylu, nie znam się), aby uniknąć blizn?
Jeśli coś wiecie to piszcie.

2

Odp: Usuwanie pieprzyków i znamion

Ja usuwałam dwukrotnie (prywatnie, wolałam być pewna lekarza, który będzie przeprowadzał zabieg, nie wiem czemu, ale jakoś nie mam zaufania do narodowego funduszu zdrowia.), nie mam żadnej blizny, po zabiegu wystarczy odpowiednio dbać o ranę.

Zerknij sobie tutaj:
https://dbam-o-zdrowie.pl/znamiona-kied … e-wycinac/

Na stronie jest opisane, w jakich sytuacjach trzeba usuwać znamiona, kiedy jest to wręcz wskazane.

3

Ta wiadomość została rozpoznana jako spam i oczekuje na weryfikację przez moderatora.

4

NFZ poleci po najtańszej opcji, zapewne mamy więcej opcji do wyboru, tj. metody usuwania. Warto się rozeznać jakie są opcje, żeby niepozostała blizna - jeśli to samo zrobi NFZ to może jednak warto pójść tą drogą.