1

Temat: złamanie nogi i co dalej?

Kilka tygodni temu złamałam kość strzałkową w okolicy kolana. Byłam przekonana że po 6 tygodniach noga się zrośnie i wszystko powoli zacznie wracać do normy. Tymczasem jest coraz więcej problemów. Zrost jest bardzo powolny, opuchlizna coraz większa. Za 2 tygodnie mam mieć zdjętą ortezę, ale noga na pewno będzie wymagać rehabilitacji. Ma ktoś z was własne doświadczenia? Ile czasu trwa rehabilitacja, po jakim czasie są szanse by opuchlizna zaczęła mijać? ?Jestem załamana...

2

Odp: złamanie nogi i co dalej?

ja się męczyłam pół roku w gipsie bo noga nie chciała się zrastać

czy lekarz Ci pozwolił ćwiczyć w ortezie?
mnie ćwiczenia pomagały z trofiką ale zadbaj też o dietę

niestety ja jestem już rok po ściągnieciu gipsu - NFZ i ZUS mnie olali bo jak to stwierdzono po co osobie po URK rehabilitacja nogi... nadal jej nie rozcwiczyłam do tego spastyczność oszalała

3 Ostatnio edytowany przez stika (2016-03-08 14:28:33)

W ortezie ćwiczyć się nie da. Na noc mogę ją zdejmować. Sama staram się odrobinę ćwiczyć do granicy oporu. Na początku jak zdjęłam ortezę, nie było zgięcia wcale, teraz, po kilku dniach delikatnych ćwiczeń we własnym zakresie jest kilkustopniowe zgięcie. Ja rehabilitacji nie odpuszczę. Zbyt dużo na tym stracę jeśli nie będę mieć pełnego zgięcia w kolanie. Jeszcze w tamtym  roku mogłam usiąść na piętach... a teraz nawet w kolanie nie zgiąć? Nie wchodzi w grę. Jestem uparta.... Oczywiście do granicy rozsądku, ale uparta... Muszę wrócić do pracy, a to wymaga sprawności (o ile można o sprawności mówić w odniesieniu do kogoś, kto jeździ na wózku)...

Dieta? Staram się jeść dużo nabiału, biorę jakieś wapno z witaminą d, co mogę więcej?

4

ja co dziwne, nie mam problemu ze zgięciem
mogę usiąść na pietach - ale nie mogę wyprostować (spastyka oszalała) super, że możesz ściągać ją na noc - zapytaj lekarza albo fizjoterapeutę co możesz robić, jak ćwiczyć żeby sobie nie zaszkodzić

ja też nie odpuszczam ćwiczeń, tylko co dziwne, że walczę żeby wyprostować nogi a nie zgiąć

na mnie nabiał i wapno nie działało - jest stara metoda, sproszkowane skorupki jaj - dopiero jak zaczęłam je jeść (nie pachnie to przyjemnie) to zrost się znacznie poprawił

5 Ostatnio edytowany przez stika (2016-03-15 16:53:54)

Po 8 tygodniach pozbyłam się ortezy. Noga jest jednak strasznie spuchnięta i to na całości. Zgięcie jest marne, na zasadzie że opada pod własnym ciężarem, ale przez  opuchliznę kolana zgiąć się nie da. To, co mnie bardzo zdziwiło, to fakt, że kolano wygląda masakrycznie... cały staw jest zniszczony, jakby się odwapnił, chociaż przed gipsem wyglądał normalnie. Nie wiem jak to możliwe. Mam zgodę tylko na minimalne ćwiczenia bierne, bez żadnej fizykoterapii przynajmniej przez miesiąc. Za kilka tygodni może powtórzę rtg dla porównania. Potem zobaczymy.

6

Najważniejszy jest proces rehabilitacji. Kiedyś, gdy miałam złamany łokieć, po zdjęciu gipsu za długo ćwiczyłam wyginanie ręki na zewnątrz niż do siebie bo, mniej mnie bolało. Teraz ręka wygina mi się pod niemożliwym kątem :c

7

Coraz częściej słyszę o problemach ze zrostem kości po złamaniu... za słabi chyba jesteśmy, to jedzenie też takie sobie... O Exogenie słyszeliście? To małe przenośne urządzenie emitujące ultradźwięki. Znacznie przyspiesza zrost kości właśnie. Lekarze ortopedzi polecają. Na https://leczymyzlamania.pl/ można wypożyczyć. Wysyłają kurierem na terenie całego kraju. Skuteczność potwierdzają liczne badania kliniczne, jak macie problematyczne złamanie to warto spróbować naprawdę.

8

Jak pech to pech. Ale mam nadzieję, że wszystko dobrze się skończyło.

9

Bardzo duże znaczenie  ma odpowiednia rehabilitacja. Celem rehabilitacji po złamaniu kończyny jest odtworzenie budowy kości (po urazie i procesie zrastania kość staje się znacznie lżejsza) oraz przywrócenie jej prawidłowej funkcji.  Oczywiście odbywa sie to pod okiem sprawnego fizjoterapeuty To fizjoterapeuta dobiera nam odpowiednie ćwiczenia.

Jesli chcecie zgłębić temat, poleam zajrzeć sobie do PWN:
https://pzwl.pl/Medycyna/Medycyna,3493889,k.html

Znajduje się tutaj wiele dobrych ksiażek z dziedziny medycyny, do których warto jest sobie zajrzeć.

10

Może zabieg fali uderzeniowej? Słyszałam ze fajnie działa na problem z m.in własnie z kolanami. fala uderzeniowa cena nie jest wysoka, a moze przyniesc duzo korzysci polecam sprawdzic.

Mi osobiście pomogły indywidualne zajęcia rehabilitacyjne. Cały czas korzystam z usług fizjoterapeuta lublin i jestem bardzo zadowolona. Mają dobre podejście do pacjenta no i oczywiście nie są drodzy smile Pozdrawiam

12

Rehabilitacja moze potrwac, jak mialam zlamana reke to pol roku chodzilam na masaze. Po urazie kregoslupa na https://apmed.eu/ kupilam sobie orteze krzyzowo ledzwiowa no i obowiazkowo lekarz

13

W każdym razie przede wszystkim należy udać się do właściwego lekarza i ja jestem zdania, że takie kwestie są nadrzędne. Akurat jeżeli mieszkanie w Oświęcimiu to myślę, że w centrum medycznym https://goo.gl/maps/nm8SSh8caHbvdsEa7 na pewno znajdziecie tą właściwą opiekę medyczną.