51

Odp: strony o nurkowaniu niepełnosprawnych

Jeśli chodzi o przepisy nie ma takich zabraniających nurkować osobie niepełnosprawnej czy całkowicie zdrowej z uprawnieniami. Można kupić sobie sprzęt i nurkować. Problem zaczyna sie jeśli nie mamy własnej sprężarki i chcemy nabić butle. Nikt nam nie nabije, również z wyjazdami np. na wraki itd ...szyper nas nie zabierze.
Jeśli chcemy zrobić certyfikat nie musi być to instruktor HSA sam miałem 2 takie osoby. Jest tylko jedno. Nie każdy chce nurkować z taką osobą, zazwyczaj nurkuje z nią instruktor i słono sobie życzy.

52

aniar napisał/a:

Mam odpowiedź neurochirurga:

Naszym chorym niezalecamy nurkowania - możliwe są objawy wzmożonego
ciśnienia śródczaszkowego (konieczność wstrzymania oddechu), choć z drugiej
strony na bardzo krótki czas i małą głębokość mozna zaryzykwać - oczywiście
w asyście innych osób. Trudno jest dziecku wszystkiego zabraniać.

Ale ze mnie blondynka,  nie dopisałam że chodzi o nurkowanie z oprzyrządowaniem, ale wnioskując z tego co pisze to chyba można by spróbować.

Musimy uwzględnić stopień niepełnosprawności np. uszkodzenie rdzenia kregowego, oraz rodzaj nurkowania. Znam gościa na wózku i nurkuje na 30 metrów.

53

Ta wiadomość została rozpoznana jako spam i oczekuje na weryfikację przez moderatora.

54 Ostatnio edytowany przez stefek.edecki (2017-09-25 17:05:47)

Ciekawa sytuacja, świetnie to opisaliście, super smile
---
Skip Tracing

55

Sam chciałem kiedyś spróbować nurkowania. Ogólnie cała ta perspektywa bardzo mnie kręciła. Jednak po pierwsze to nie wiem czy miałbym na tyle odwagi aby się zanurzyc.

Po drugie to nie umiem tak dobrze pływać i muszę się jeszcze podszkolić.

Orientujecie się czy takie szkoły istnieją w Polsce?

56

Ciekawe portale, dzięki za wskazówki, skorzystam smile

african mango