w walce z trądzikiem bardzo ważna jest dieta.
Należy unikać produktów bogatych w tłuszcze zwierzęce: tłustych mięs, tłustych wędlin, smalcu, słoniny, boczku, tłustych wyrobów garmażeryjnych, tłustych sosów, zasmażek, majonezów, a także produktów sporządzanych na tłuszczach zwierzęcych.
Z jadłospisu wyłączyć należy także ostre potrawy z dużą zawartością pieprzu, ostrej papryki, chili i octu spirytusowego czy ostrych sosów. Ograniczeniu ulegnąć powinna także ilość soli w pożywieniu. Unikajmy dosalania potraw, słonych orzeszków, paluszków, chipsów, potraw typu fast food, a nawet wędlin kupionych w sklepie. Dlaczego? Nadmiar soli wydala się przez skórę, tworząc nacieki zapalne, wysięki i pryszcze, a ponadto drażni gruczoły łojowe. Dodatkowo sól powoduje dojrzewanie zaskórników utajonych, podobnie jak smalec, łój, a nawet nieświeże masło i niskiej jakości margaryny.
Składnikami działającymi silnie trądzikotwórczo są sztuczne barwniki, aromaty, benzoesany i inne syntetyczne związki. Znajdziemy je w słodyczach, napojach, sztucznych sokach.
Trądzik wywołują także mikotoksyny, które powstają w nieświeżych orzeszkach, w źle importowanych owocach i warzywach. Pamiętajmy, że przed spożyciem tych ostatnich należy je dokładnie umyć.
Z diety należy wyeliminować także alkohol, czekoladę, a nawet chałwę.