1 Ostatnio edytowany przez hawk (2014-01-13 11:16:35)

Temat: Zmiany na Forum

Na skutek wielu przestępczych ataków których celem stało się niniejsze forum, wykonywane są prace administracyjne mające na celu jego zabezpieczenie.
Nie powinny one zakłócać podstawowej funkcjonalności forum, choć okresowo mogą występować problemy z rejestracją lub wysyłaniem wiadomości.
Dotychczasowy wygląd oraz inne funkcje przywrócone zostaną po zakończeniu prac.
W związku z powyższym prosimy o wyrozumiałość i zgłaszanie problemów do administratora.

Osoby które zarejestrowały sobie konta z domen hotmail.com lub yahoo.com i NIE napisały ani jednego artykułu prosimy aby:
- zarejestrowały sobie konta z adresami email z innych domen (można założyć konto na gmail, interii, onecie czy wp)
- po zarejestrowaniu napisały choć jeden artykuł (np. przywitanie się i przedstawienie)
Prosimy podejść ze zrozumieniem do faktu, że takie konta (z tych domen i nieaktywne) zostały skasowane.
Ma to na celu ochronę Użytkowników forum.

2

Odp: Zmiany na Forum

Raport z prac przy Forum FAR

W ostatnim czasie podjęto następujące działania:

- wykonano upgrade oprogramowania obsługującego forum do najnowszej wersji (z poprawionymi błędami)
- usunięto 33493 (!) kont założonych przez automaty a służących do wysyłania niechcianej korespondencji (spamu) do użytkowników forum oraz na inne adresy e-mail, co powodowało awarie serwera pocztowego i stanowiło zagrożenie bezpieczeństwa
- usunięto ok. 200 zaśmiecających forum artykułów i kilkadziesiąt wątków, które uprzykrzały jego lekturę i generowały problemy z działaniem witryny
- zaimpementowano mechanizmy mające na celu zniechęcenie przestępców do zakładania kont a upartym utrudnienie tej procedury i pozbawienie owoców ich wysiłku
- zaktualizowano regulamin forum aby nie budził wątpliwości do czego forum służy a do czego nie służy (proszę przeczytać)
- na polecenie Zarządu przeniesiono do archiwum fora: FAR LEX, Kursy komputerowe FAR i Kursy prawa jazdy

Autor wiadomości jest "technicznym" wykonawcą bardziej złożonych czynności i nie będzie zajmował się bieżącym moderowaniem.
Ponieważ tetros oddelegował się do innych zajęć, administratorem jest raf i to Jego oraz Moderatorów proszę atakować o dalszą pielęgnację obecnego stanu.
Zniechęconych którzy zaniechali już raportowania zachęcam do jego wznowienia - myślę że Moderatorzy odpowiedzą.
W miarę wolnego czasu postaram się dodać funkcjonalność chat-a (stary okazał się "niekompatybilny" ale czegoś poszukam).

3

Odp: Zmiany na Forum

Suplement

Prostą i podstawową funkcjonalność chatu dodałem bo wiem że wcześniej był.
Nie mam wiedzy czy faktycznie cieszył się powodzeniem więc jest taki "basic".
Jak zauważę w wiadomościach że FAKTYCZNIE korzystacie (i oczekujecie większej funkcjonalności) to wtedy poszukam czegoś lepszego.