1 Ostatnio edytowany przez rapkar (2010-03-09 20:57:39)

Temat: Samochód zastępczy dla niepełnosprawnych

Niejednokrotnie jako kierowcy niepełnosprawni stajemy przed problemem braku swojego samochodu (czy to na czas naprawy, przeglądu, czy w sytuacjach awaryjnych). W polskich warunkach niezwykle trudno jest liczyć na oprzyrządowany samochód zastępczy.

Ale coś się zmienia smile

Zachęcam do odwiedzenia strony www.ONcar.pl - pierwszej w Polsce wypożyczalni samochodów przystosowanych dla potrzeb niepełnosprawnych kierowców.

2

Odp: Samochód zastępczy dla niepełnosprawnych

świetna sprawa!!

3

Brawo !! dobry pomysł smile

4

Bardzo dobry pomysl, Brawo:)

5

Nie sądzę że te samochody będą wypożyczane przez osoby ON-po pierwsze wymagania jakie trzeba spałnic,czyli pracować albo mieć wysokie dochody,czyli jak pracujący to pewnie wziął sobie auto z PFRON-u i ma w miarę nowe auto i sprawne a po drugie to są różne osoby niepełnosprawne i mają dostosowane pod siebie auta,tak samo jak wózki(kto by sie przesiadl na wózek szerszy lub wezszy,dluzszy,krótszy i dobrze sie czuł) i w takim pożyczonym aucie bedzie sie źle mu jechać,szczególnie jak będzie inne oprzyżądowanie (a jak widac na zdjeciach te auta mają mało popularne w Polsce rozwiązania) Zycze firmie duuuużo klientów aczkolwiek myśle że jeszcze długo nikt niewypożyczy takiego auta.Pomysł sam w sobie dobry o ile warunki wypożyczenia byłyby przystępniejsze dla ON.

6 Ostatnio edytowany przez rapkar (2010-03-10 19:44:34)

Panie pawlos warunki wypożyczenia samochodu w naszej wypożyczalni są najbardziej liberalne z możliwych: http://www.ONcar.pl/warunki-wynajmu.html
W zasadzie jedynym nie do przeskoczenia jest posiadanie prawa jazdy powyżej roku (osoba wypożyczająca musi jednak umieć jeździć - te samochody nie były tanie). Nie wymagamy, żadnych zaświadczeń, ani by wypożyczający pracował - jak Pan sugeruje. Zamiast kaucji (która bezwzględnie pobierana jest w innych wypożyczalniach) jako jedni z niewielu stosujemy poręczenie wekslowe - zdajemy sobie sprawę, że gotówką trudno dysponować. W naprawdę trudnych, uzasadnionych sytuacjach możemy negocjować rozłożenie należności za wynajem na raty.

Co do braku chętnych wśród ON, może i ma Pan rację. Jednak proszę mi wierzyć, że nawet wśród tych z "w miarę nowymi autami" zdarzają się sytuacje 'wypadkowe', wymagające wstawienia auta do serwisu, blacharni, lakierni. Sam jestem tego przykładem - posiadając nowe auto byłem dwa razy pozbawiony samochodu nie ze swojej winy, na łączny czas ponad dwa miesiące. Raz szkoda parkingowa drugi raz wandale, którzy próbując ukraść samochód spalili elektronikę i uszkodzili wiele części. Mimo najbardziej komfortowego ubezpieczenia Autocasco ubezpieczalnia nie była mi w stanie zapewnić auta dostosowanego.
Takie sytuacje niestety się zdarzają i będą zdarzać. A brak chętnych moim zdaniem może wynikać raczej z różnego rodzaju obaw i niewiedzy, że można przynajmniej część kosztów przerzucić na ubezpieczalnie. A prawda jest taka, że większość z nas ubezpiecza swoje samochody i może żądać pokrycia kosztów wynajmu z polisy AC lub przy kolizji z nie swojej winy z OC sprawcy. Musimy się tylko tego nauczyć. smile

Oprzyrządowanie staramy się tak dobierać by było jak najbardziej uniwersalne i komfortowe. Urządzenie w oferowanym golfie chwali sobie nawet moja żona - zupełnie sprawna, która wcześniej nie jeździła oprzyrządowanymi autami. Ręczę, że każdy kto prowadzi przy użyciu rąk jest w stanie je bezpiecznie i pewnie obsługiwać w zasadzie 'od zaraz'.

Dziękuję za słowa uznania i krytyki
Pozdrawiam serdecznie

7

rapkar napisał/a:

Panie pawlos warunki wypożyczenia samochodu w naszej wypożyczalni są najbardziej liberalne z możliwych: http://www.ONcar.pl/warunki-wynajmu.html
W zasadzie jedynym nie do przeskoczenia jest posiadanie prawa jazdy powyżej roku (osoba wypożyczająca musi jednak umieć jeździć - te samochody nie były tanie). Nie wymagamy, żadnych zaświadczeń, ani by wypożyczający pracował - jak Pan sugeruje. Zamiast kaucji (która bezwzględnie pobierana jest w innych wypożyczalniach) jako jedni z niewielu stosujemy poręczenie wekslowe - zdajemy sobie sprawę, że gotówką trudno dysponować. W naprawdę trudnych, uzasadnionych sytuacjach możemy negocjować rozłożenie należności za wynajem na raty.

Co do braku chętnych wśród ON, może i ma Pan rację. Jednak proszę mi wierzyć, że nawet wśród tych z "w miarę nowymi autami" zdarzają się sytuacje 'wypadkowe', wymagające wstawienia auta do serwisu, blacharni, lakierni. Sam jestem tego przykładem - posiadając nowe auto byłem dwa razy pozbawiony samochodu nie ze swojej winy, na łączny czas ponad dwa miesiące. Raz szkoda parkingowa drugi raz wandale, którzy próbując ukraść samochód spalili elektronikę i uszkodzili wiele części. Mimo najbardziej komfortowego ubezpieczenia Autocasco ubezpieczalnia nie była mi w stanie zapewnić auta dostosowanego.
Takie sytuacje niestety się zdarzają i będą zdarzać. A brak chętnych moim zdaniem może wynikać raczej z różnego rodzaju obaw i niewiedzy, że można przynajmniej część kosztów przerzucić na ubezpieczalnie. A prawda jest taka, że większość z nas ubezpiecza swoje samochody i może żądać pokrycia kosztów wynajmu z polisy AC lub przy kolizji z nie swojej winy z OC sprawcy. Musimy się tylko tego nauczyć. smile

Oprzyrządowanie staramy się tak dobierać by było jak najbardziej uniwersalne i komfortowe. Urządzenie w oferowanym golfie chwali sobie nawet moja żona - zupełnie sprawna, która wcześniej nie jeździła oprzyrządowanymi autami. Ręczę, że każdy kto prowadzi przy użyciu rąk jest w stanie je bezpiecznie i pewnie obsługiwać w zasadzie 'od zaraz'.

Dziękuję za słowa uznania i krytyki
Pozdrawiam serdecznie

Tak,wiem że źle napisałem,widziałem waszą strone dużo wcześniej,potem widziałem coś podobnego tylko innego produktu a dziś bez namysłu napisałem posta a potem sie zorientowałem że to coś innego było,PRZEPRASZAM za pomyłkę co do tych formalności.A co do tych oprzyządowań to wiekszość ludzi ma RGH III lub RGH III to w golfie jest fajne bo jezdziłem na takim ale w fordzie proponował bym wymienic bo ludzie mogą sie obawiać jazdy takim oprzyżadowaniem.POZDRAWIAM,życze sukcesów i dalszego działania na rzecz ON.

8 Ostatnio edytowany przez magduśka (2010-03-11 07:40:56)

nie wiem czy nie doczytałam czy nie było tej informacji na Waszej stronie..gdzie macie swoją siedzibę..? pytam tak żeby wiedzieć na przyszłość..obym nie potrzebowała,ale bywa tak jak piszesz Rapkar..samochód, jak dla mnie, jest na codzien niezbędny,może kiedyś będę "zmuszona";) do skorzystania z Waszej oferty..!
W każdym bądż razie jeszcze raz powtórzę..POMYSŁ BOMBA!!!

POZDRAWIAM smile

9

teraz zauważyłam Rapkar,że jesteś z Poznania..cżyli moje tereny..to super!! wink

10

Dokładnie Magduśka. Spostrzegawcza jesteś tongue
Jestem z Poznania i tu wypożyczamy samochody, ale w razie potrzeby możemy zorganizować podstawienie praktycznie wszędzie smile

Pozdrawiam i zapraszam

11

heh wink

12

Podajcie  coś  więcej  o  cenach  wypożyczenia  i  właśnie  o  sposobach  podstawienia  i  odstawienia  samochodu.  Przy  dostępnych  cenach  będę  waszym  klientem.

13 Ostatnio edytowany przez rapkar (2010-03-17 20:22:52)

Panie Czuk,

ceny uzależniamy od modelu auta i długości wynajmu.
Przykładowo dla VW Golfa IV zaczynają się od 50zł na dobę (wynajem powyżej 30dni), a kończą na 100zł (jeśli tylko 1 dzień).

Podstawienie realizujemy:
- w granicach Poznania (wynajem powyżej 7 dni) - bez opłat.
- w granicach Poznania (wynajem do 7 dni) - cenę ustalamy indywidualnie (nie więcej jednak niż 30zł za podstawienie lub odbiór).
- pozostałe przypadki - cenę ustalamy indywidualnie w zależności od odległości, terminu oraz długości wynajmu.
Zawsze, o ile to możliwe, staramy się iść na rękę i jesteśmy otwarci na negocjacje.

Zdaje sobie sprawę, że odpowiedź może nie do końca Pana satysfakcjonować. Obiecuję jednak, że w ciągu najbliższych dni postaram się zamieścić na stronie wypożyczalni szczegółowy cennik.

Zadanie jakiego się podjąłem jest dla mnie i ludzi mnie wspierających ogromnym wyzwaniem. Cały czas uczymy się czegoś nowego. Borykamy się z problemami i z pochyloną głową słuchamy słów krytyki, wyciągając z nich (mam nadzieję) właściwe wnioski. W końcu wypożyczalnia ma służyć nam niepełnosprawnym i chcę by była raczej instytucją - odpowiedzią na brak alternatywy w polskich warunkach, a nie sposobem na biznes. Ceny zatem staram się tak skonfigurować, by były możliwie atrakcyjne, a jednocześnie pozwalały nie dokładać do interesu (spłacić zaciągnięte zobowiązania i regularnie serwisować auta). O ew. dalszych inwestycjach pomyślimy jeśli pomysł się przyjmie. smile

Pozdrawiam serdecznie,
Karol Rąpała (ONcar.pl)

14

W TVN ukazał się krótki reportaż na temat naszej wypożyczalni, zapraszam do obejrzenia:

http://dziendobrytvn.plejada.pl/24,4386 … detal.html

15

widziałam smile brawo Karol! wink

16

No niezłe smile

17

50 zł to nie tak wiele ;>

18

www.onwil.pl

19

jestem za! trzeba sie zabrac z taka incjatiwa

20

A ja jak narazie podróżuję tylko komunikacją miejską. Nie mam prawka i nie ma mnie też kto wozić. Cóż takie życie smile

21

ja zrobilam prawko w ckr pod wwa:) maja przystosowane samochody dla osob niepelnosprawnych;) za swoj kurs dalam 1600zl. moim zdaniem warto jest miec prawo jazdy w dzisiejszych czasach. niezalenie od tego czy jest sie osoba zdrowa, czy niepelnosprawna:)

22

@s.koss, 1600 zł to niezła cena. dzięki za info!