51

Odp: jak wypelnic uzasadnienie skladnanego wniosku na zakup komputera PFRON

A jeszcze zapomniałem jestem na rencie socjalnej i mam orzeczenie o całkowitej niezdolności do pracy

52

proszę kogoś niech napisze bo nie wiem co robić.

53

Czytaj trochę informacje zawarte na stronach PFRON, lub podległego Tobie PCPR-u. Zapewniam Cię, że owe strony zawierają dużo ważnych i ciekawych wiadomości.

Był program finansowany przez PFRON na zakup specjalistycznego sprzętu komputerowego dla osób niedowidzących. Obecnie trwają przygotowania do nowych procedur dotyczących dofinansowania min.zakupu sprzętu komputerowego ( nadal dla osób niedowidzących), które to będą teraz obsługiwane przez powiaty, czyli PCPR-y.
Problemy w poruszaniu się, nie są przesłanką do udzielenie Ci dofinansowania na kupno laptopa. Gdzieś kiedyś czytałam o możliwości sfinansowania zakupu laptopa w przypadku, gdy osoba niepełnosprawna uczy się w szkole ponadgimnazjalnej- sęk w tym- nie wiem czy to jest aktualne.

Najprostszym rozwiązaniem byłoby zasięgnięcie języka u źródła, czyli w PCPR-ze. Przy końcu roku owe instytucje dostają nową pulę pieniędzy z centrali PFRON na nowe programy. Kto pyta nie błądzi smile

54

aha bo w tym poprzednich stronach pisali że dostaje każdy dofinansowanie niepełnosprawny moja kuzynka też dostała i nie ma żadnej wady wzroku to jak to w końcu jest.

55

a tak jak już wspomniałem nie posiadam komputera i co za tym idzie internetu mieszkam na wsi a koleżanka na mnie najeżdża może ktoś się wypowie dokładniej proszę

56 Ostatnio edytowany przez mimi (2012-09-03 17:23:50)

http://www.pfron.org.pl/portal/pl/355/1 … orzad.html

http://www.pcpr.goleniow.pl/

57

czyli laptop nie dla mnie tak

58

a nie wiecie czy można taki wniosek złożyć w Ośrodku Społecznym

59

a czy mogę złożyć wniosek o dofinansowanie na laptopa do Ośrodka Pomocy Społecznej, może ktoś składał co o tym sądzicie.

60

kup na raty weź na rentę i za kilka mc po problemie;p budżetu ci zbytnio nie  obciąży aa rakiety wcale kupować nie musisz...

61

Witam mógłby ktoś napisać propozycję uzasadnienia że wzrok jest barierą w komunikowaniu się? Nie może być w nim zawarte że komputer jest mi potrzebny do nauki lub pracy. Będę bardzo wdzięczny za pomoc. Z góry dziękuję

62

ja się dowiadywałem w pcpr i powiedziała mi Pani że mi się nie należy a mam trudności z poruszaniem się i mówiłem że z tego projektu likwidacje barier w komunikowaniu się a ona mówi że to tylko dla osób którzy mają wadę wzroku lub słuchu to jak to jest w końcu

63

Oto strona pierwszego lepszego pcpr
http://pcprbrzozow.pl/likwidacja-barier/
Jest tutaj napisane że ten program Ciebie też obejmuje. Te same przepisy obowiązują w całym kraju. Mi to samo wciskali ale postraszyłem ich że pójdę do starostwa a jak to nie pomoże to wyżej i zgłoszę że nie informują o programach dostępnych i utrudniają życie niepełnosprawnym. Pokazałem im inne strony pcpr w internecie i od razu inna rozmowa była.
Musisz trochę poszukać w necie co ci przysługuje i jakie programy w tedy nie mogą się wykręcać i im to pokazać że wiesz że to jest a jak nie to iść gdzieś wyżej ze skargą.
Trzeba walczyć o swoje smile życzę powodzenia smile

64

Czy takie dofinansowanie w 2019 jest nadal możliwe?