Odp: Jedziemy na wakacje
Ja zawsze staram sie dzwonić po większości ośrodków i tam próbować się samemu dowiedzieć jak jest z opieką dla osób niepełnosprawnych.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 … 12 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Ja zawsze staram sie dzwonić po większości ośrodków i tam próbować się samemu dowiedzieć jak jest z opieką dla osób niepełnosprawnych.
Zdarzają się też sytuacje, że przez telefon pani z kwatery zapewnia, że miejsce jest przystosowane do ON (bo chyba jej się tak wydaje), po czym na miejscu okazuje się, że wcale tak nie jest. Bo łazienka jest malutka, korytarzyki wąziutkie itp.
scalus masz zupełną rację, bardzo często tak jest, lepiej jednak opierać się na ośrodkach sprawdzonych przez kogoś co już był, bo potem można być niemile zaskoczonym, ale jak ktoś bardzo chce gdzieś być, to zasadniczo nie wiele może mu przeszkodzić
Ja również jak planuję wakacje staram się wybierać sprawdzone ośrodki i hotele. Zawsze również staram się czytać o nich opinie w internecie Można się dowiedzieć wielu przydatnych rzeczy.
Generalnie rezerwuję wypoczynek na tym portalu - jest tutaj chyba największa baza różnych kwater, domków i apartamentów w całej sieci.
Ja tam dzwoniąć do hoteli czy na kwatery zawsze wypisuje sobie na kartce o co mam zapytać, bo czasami sam zapominam.
Witam !
Chciałbym spędzić wakacje za granicą. W gre wchodzi Tunezja/Grecja/Majorka/Chorwacja/Egipt.
Chciałbym poznać opinie osób, które były, w którymś z tych krajów na wakacjach i mogą dać mi jakieś cenne wskazówki (przystosowanie plaży, dodatkowe atrakcje, godne zaufania biuro podróży).
Pozdrawiam
Nie polecam Itaki. Najlepsze biuro (wozkowo) to rainbow tours.
Hiszpania jest niezle przystosowana (lacznie z plazami).
Generalnie musisz patrzec zeby hotel byl oznakowany jako przystosowany i nie powinno byc zle.
To prawda-w Hiszpanii zarówno obsługa hotelowa jak i na basenie była bardzo życzliwa i chętnie pomagali np.przy wyborze pokoju lub przy wejściu do basenu.Wybierając hotel spytaj w biurze podróży czy pokój,restauracja,basen są dostępne dla osoby na wózku.Często hotele nieoznakowane mają windy,podjazdy a brakuje im jedynie w łazienkach uchwytów.W jakim okresie się wybierasz?
Jeszcze nie wiem kiedy, czas pokaże Teraz mam matury
Był ktoś na wakacjach w Zakynthos?
Moja siostra była 2 lata temu w greckim Zakynthos, ale bij zabij nie pamiętam ośrodka w którym wypoczywała. Na pewno coś z listy fostera (tu: http://www.fostertravel.pl/wycieczki/grecja/zakynthos/ ), ale tak patrzę po zdjęciach i nie bardzo kojarzę, a nie mam jak siostry podpytać.
Jedno jest pewne: piękna pogoda tam murowana.
Wybieram się do Grecji, może pojadę zobaczyć.
Czy ktoś z Was wynajmował namioty willowe na kempingach w Chorwacji?
Ja polecam Chile. Niedawno wróciłem i zdecydowanie mam ochotę wybrac się tam ponownie za rok ;d
Chile dla niepełnosprawnego? Trochę kiepski pomysł.
Hmmm, ameryka południowa, zdecydowanie kusząca opcja ;d
Ja myślę o polskim morzu. Dawno temu byłem nad bałtykiem. Które miasto polecacie?
Według mnie dobrym pomysłem jest ogólnie trójmiasto. W Spocie najwięcej atrakcji, ale i najwięcej ludzi. W Gdańsku będzie trochę luźniej.
Ja tam preferuję polskie jeziora. Najlepiej na mazurach. Najlepiej mi się tam spędza czas ;d
Mi się juz wakacje w Polsce znudziły. Widziałem większość rzeczy wartych uwagi. Wolę teraz jeździć za granicę.
Muszę przyznać, że jestem mile zaskoczona wszystkimi pozytywnymi opiniami )) Cudem udało mi się mojego faceta namówić na wyjazd nad nasze morze a o za granicy nawet nie marze! Jeśli chodzi o Bałtyk to mogę się wypowiedzieć na temat Dębek i Kołobrzegu. Dębki to mała nadmorska miejscowość z bardzo zatłoczonym deptakiem, po którym jeździ masa samochodów. W zasadzie jest jeden drewniany zjazd na plaże ale przy tzw głównym wejściu więc w najbardziej zatłoczonym i hałaśliwym miejscu. Do toalety od tego zjazdu dość daleko, przy deptaku jest fajny prysznic z bardzo miłą obsługą, można się umyć na plastikowym krzesełku
Jeśli chodzi o Kołobrzeg to byliśmy tam poza sezonem więc pewnie było mniej ludzi niż w lipcu czy sierpniu. W Kołobrzegu jest fajny deptak ze ścieżką rowerową wzdłuż plaży, nie pamiętam żadnego sensownego zejścia na plaże ale byliśmy tam tylko pare dni więc nie zdążyliśmy się rozejrzeć. Generalnie uważam, że jeśli nad morzem nie ma zejścia przystosowanego dla niepełnosprawnych to pozostaje siedzenie w zatłoczonych knajpkach, o ile da się do nich wjechać...Jeśli chodzi o noclegi to spaliśmy "u siebie", w Dębkach w drewnianym parterowym domku a w Kołobrzegu w mieszkaniu na 2 piętrze (bez windy więc wchodzenie tyłkiem po schodach
)
Jeśli ktoś mógłby opowiedzieć coś wiecej o technicznych aspektach zagranicznych wyjazdów, np podróż samolotem, zagraniczne lotniska, transport zagranicą (taxówki, autobusy?) to będę bardzo wdzięczna
W Polsce jest parę rzeczy wartych zobaczenia, ale wyjazd za granicę to rewelacyjne doświadczenie. Fajnie jest zobaczyć trochę inną niż nasza rzeczywistość.
Ja się wybieram do jakiegoś sanatorium w góry.
Ja się wybieram do Ciechocinka.
Być może doleję "oliwy do ognia" ale nie do końca rozumiem sens wyjazdu na turnusy rehabilitacyjne .
Po 1-nie są one tanie(nawet po dofinansowaniu:800+450-ON+opiekun)w sezonie wakacyjnym trzeba dopłacić ok.2000+ok 500zł-wydatki na miejscu
2-każdy kto był -wie jaka jest na nich rehabilitacja
3-przy odrobinie chęci można wyszukać naprawdę fajne tanie oferty wyjazdów zagranicznych do hoteli,kempingów dostosowanych dla ON
Rozumiem,że nasz kraj też jest piękny i warto go zwiedzać ale niestety często bariery architektoniczne potrafią zniechęcić-zwłaszcza tetraplegika.Dlatego zachęcam-nie bójmy się-jeśli tylko jest taka możliwość-zwiedzajmy Świat-nie koniecznie przez wyspecjalizowane biura,które zwykle moją oferty dużo droższe a tym samym nieosiągalne dla większości
Mi się wydaje, że najlepsze są polskie mazury.
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 … 12 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o: PunBB
Copyright © Fundacja Aktywnej Rehabilitacji