Temat: Odleżyna i kość

Witam.
Mam odleżyne na prawym pośladku, prawdopodobnie juz 3 lata, 2 razy sie zagoila, ale nie w srodku, tylko na zewnatrz.
Bylem z nia w szpitalu (centrum leczenia oparzen) w siemianowicach (slask), pobrano wymaz i kazano mi brac antybotyk doustnie - UNASYN 375 mg. po 2 tygodniach przyszedlem sie zglosic na ponowne pobranie wymazu wraz ze zdjeciem rtg miednicy mniejszej ktore wczesniej kazano mi zrobic, okazalo sie ze jest dosc mocno zarazona kosc (guzek kulszowy) tak jak by go cos zżeralo na calej jego szerokosci..
Lekarz powiedzial mi ze moga mi nie pomoc ale zapisal mnie na 9 czerwca, czyli pojde lezec, ale pewnosci ze mnie wylecza nie mam. Co o tym myslicie? czy to sie da wyleczyc? dosc mocno sie z niej saczy plyn a wielkosc odlezyny na posladku to 4-5cm, ziarnina jest widoczna ale co z tego skoro mam taki klopot z guzkiem kulszowym, bardzo sie boje, co mam robic, czy jesli w szpitalu nie dadza rady to dam rady jakimis plastrami to wyleczyc czy czyms co moglbym kupic w aptece??? Naprawde jestem tym przerazony... mam 26 lat cho..rnie sie boje!

Prosze Was napiszcie cos, macie tu niemale doswiadczenie.

2

Odp: Odleżyna i kość

No niestety, tylko operacja Ci pomoże. Obawiam sie, że z resekcją zarażonej kości. U nas w Czechach robi to oddział chirurgii plastycznej w Trzyńcu. Ok. 12 km od Cieszyna. Wiem o czym pisze, bo sam to miałem.   Adam Morys

3

A moglbys napisac cos wiecej na ten temat? jak teraz sie czujesz, jak lugo lezales w szpitalu przed i po operacji, jak dlugo rana sie goila po operacji?
Bede wdzieczny za kazde info.

4

No w szpitalu i to na własne życzenie leżałem tylko tydzień. U nas niestety się płaci za każdy dzień pobytu 100 CZK, ok. 15 PLN. Potem ok. 6 tygodni w domu, ale miałem dochodzące opiekunki 2 x dziennie, które podawały mi posiłki, robiły toaletę itd. Niestety po ok. 2 latach była recydywa tej odleżyny, ale teraz juz jest OK. Myślę, że po operacji by Ci pomogła porządna poduszka anty odleżynowa.

5

Na zmianę opatrunków dowoziła mnie raz w tygodniu karetka, oczywiście na noszach., oczywiście za darmo w ramach ubezpieczenia. itd.

6

plastrem tego raczej na pewno już nie zagoisz sad teraz faktycznie tylko chirurgia, i to dobry chirurg. Oczywiście poduszka przeciwodleżynowa koniecznie, odciążanie odleżyny, odpowiednia dieta... ale to na pewno już wiesz.
trzymam kciuki, na pewno będzie dobrze!
W razie czego, dobry oddział jest jeszcze w Lublinie- tam wiele osób z dobrym skutkiem leczyło różne odleżyny.

7 Ostatnio edytowany przez BRODACZ (2013-06-03 08:19:21)

Gdański Uniwersytet Medyczny
Klinika Chirurgii Plastycznej
Adres:    Mariana Smoluchowskiego 17, 80-214, Gdańsk
Tel.:    58 349 30 41 - kierownik
58 349 30 40 - sekretariat
E-mail:    plastus@gumed.edu.pl
Kierownik Kliniki Chirurgii Plastycznej GUMed:
dr hab. n. med. Alicja Renkielska
aren@gumed.edu.pl
dr n. med. Jacek Grudzińki
jgrud@gumed.edu.pl..

Tam, nie tylko ja... wygoiłem się wink

8

Brodacz, dobrze radzi:) Na Smoluchowskiego są naprawdę bardzo dobrzy chirurdzy plastyczni. Tutaj możesz zobaczyć ich więcej i ewentualnie zdecydować na coś. Dr. Daria Dobaczewska jest przemiłą osobą i do każdego podchodzi indywidualnie. Trzymaj się:)

9

I jak jest poprawa?

dołączam się do pytania, jak potoczyły sie losy kolegi i co udalo sie zrobic z odleżyną?

11

Ja też jestem ciekaw. setbull udało sie?

12

Gdy miałem problem z odleżyną pomogła mi lampa bioptron. Musiałem specjalnie jeździć do gabinetu rehabilitacji, ale warto było.

13

jest jakaś poprawa?

14

Bioprom pomoże na takie odleżyny i rany. Dobrze zabliźnia i spaja ranę

15

Potrzebuję coś szybko działające na zagojenie ran po odleżynach. Obecnie moja babcia jest pod opieką chirurga, który oczyszcza ranę raz na jakiś czas i usuwa martwy naskórek, polecił jakieś maści, ale babcia źle na nie reaguje, mówi, że jej śmierdzą i jest cała tłusta :-/
Znacie coś bez zapachu i nietłuste???

16

Co do babci. Jeżeli odleżyny nie wielkie, to powinny pomóc plastry Hartmann Hydrocoll, Granuflex itd. Jest to tzw. metoda "mokra"  (plastry mogą być na ranie ok tygodnia). Jeżeli odleżyna głęboka, to jedynie chirurgia plastyczna.

17

Stosowałam plastry, bo lekarz zalecał, ale przy zmianie opatrunku babcia strasznie krzyczy, że ją boli itp. Wiem, że przesadza, bo te opatrunki sa spore i nie sa przyklejane bezpośrednio na chora skórę. No ale taki typ, nic nie poradzę. Kupiłam jej jakiś żel na odleżyny w aptece, nie ma zapachu i szybko wsiąka, więc przynajmniej z jednym mam spokój.

18

Spróbuj może na odleżyny http://mediqual.pl/leczenie-ran-odlezyn.html