1

Temat: jak wypelnic uzasadnienie skladnanego wniosku na zakup komputera PFRON

jak wypelnic uzasadnienie skladnanego wniosku na zakup komputera PFRON

2

Odp: jak wypelnic uzasadnienie skladnanego wniosku na zakup komputera PFRON

W mojej sytuacji posiadanie sprzętu komputerowego wraz  dostępem do Internetu jest sprawą priorytetową. Umożliwi mi podjęcie pracy zdalnej w ZPCh-u MIKROTECH: http://www.mikrotech.pl/index.php  jako operator wprowadzania danych. Pragnąłbym również ukończyć kurs internetowy "Projektowanie stron WWW" w Fundacji Aktywnej Rehabilitacji: http://edu.far.org.pl/Kursy.php?k=2 a także podjąć studia inżynierskie on-line na kierunku informatyka w Wyższej Szkole Humanistyczno-Ekonomicznej w Łodzi: http://www.puw.pl/art.html?akcja=studia … tyka&P[aid]=155

Pozdrawiam

3

dzieki smile myslisz ze to wystarczy?? czy moze jeszcze cos dopisac ??

4

seba napisał/a:

No właśnie. Czy tylko samo przeznaczenie komputera wystarczy do prawidłowego i przede wszystkim  skutecznego(!) wypełnienia wniosku  programu PEGAZ(?) z PFRON-u?
Bo np.  mimo, iż mam ZUS-owską (dawną 1-szą) grupę inw., kończyny górne mam sprawne - a to podobno jest głównym warunkiem do otrzymania dofinansowania na zakup komputera. Poruszam się na wózku inw., parę lat temu miałem złamaną lewą rękę i została źle złożona. Czy to jest wystarczające uzasadnienie wniosku?
A komputer mam stary (5 lat) i przydałaby się jego wymiana. Nie korzystałem dotąd z żadnego dofinansowania.

5

Jeśli masz sprawne ręce to może jesteś uczniem lub studentem:  Adresatami programu w obszarze B są:
1) pełnoletnie osoby w wieku aktywności zawodowej, niepełnosprawne z powodu braku lub znacznego niedowładu obu kończyn górnych posiadające ważne orzeczenie o znacznym lub umiarkowanym stopniu niepełnosprawności albo orzeczenie równoważne,
2) niepełnosprawne dzieci i młodzież w wieku do lat 18 z brakiem lub znacznym niedowładem obu kończyn górnych, posiadające aktualne orzeczenie o zaliczeniu do znacznego lub umiarkowanego stopnia niepełnosprawności albo aktualne orzeczenie o niepełnosprawności,
3) osoby niepełnosprawne, posiadające ważne orzeczenie o zaliczeniu do znacznego lub umiarkowanego stopnia niepełnosprawności (albo orzeczenie równoważne),, które są:
a) uczniami szkół ponadgimnazjalnych,
b) słuchaczami kolegiów,
c) studentami studiów pierwszego stopnia lub studentami studiów drugiego stopnia albo studentami jednolitych studiów magisterskich – prowadzonych przez szkoły wyższe,
d) posiadaczami dyplomu ukończenia studiów wyższych kształcącymi się na studiach podyplomowych prowadzonych przez szkoły wyższe lub przez inne jednostki uprawnione do prowadzenia tych studiów na podstawie odrębnych przepisów,
e) uczestnikami studiów doktoranckich prowadzonych przez szkoły wyższe lub przez inne jednostki uprawnione do prowadzenia tych studiów na podstawie odrębnych przepisów,
f) studentami uczelni zagranicznych,
g) studentami odbywającymi staż zawodowy za granicą w ramach programów Unii Europejskiej,pobierającymi naukę w systemie stacjonarnym lub naukę w systemie niestacjonarnym,
4) niepełnosprawne dzieci i młodzież z ważnym orzeczeniem o niepełnosprawności, z ubytkiem słuchu na poziomie od 90 decybeli, realizujący obowiązek szkolny lub obowiązek przygotowania przedszkolnego.
http://www.pfron.org.pl/zwi/zwi.nsf/graph?OpenFrameset

Jeśli nie, zostaje likwidacja barier komunikacyjnych z PCPR-u.

Pozdrawiam

6

Witam serdecznie

ja jestem studentem i mam umiarkowany stopien niepelnosprawnosci, rowniez mam problemy z napisaniem uzasadnienia, czy moge prosic o pomoc? studiuje informatyke i ekonometrie, wiec na pewno komputer przyda mi sie...

we wniosku w rubryce posiadany sprzet komputerowy nalezy wpisac sprzet znajdujacy sie w gospodarstwie domowym, czy sprzet ktory posiada wnioskujacy, np. moja siostra ma komputer z ktorego korzystam, ale ja wlasnego nie mam, w zwiazku z tym mam wpisac, ze posiadam komputer czy nie?

bardzo dziekuje za odpowiedz!

7

Michał napisał/a:
seba napisał/a:

No właśnie. Czy tylko samo przeznaczenie komputera wystarczy do prawidłowego i przede wszystkim  skutecznego(!) wypełnienia wniosku  programu PEGAZ(?) z PFRON-u?
Bo np.  mimo, iż mam ZUS-owską (dawną 1-szą) grupę inw., kończyny górne mam sprawne - a to podobno jest głównym warunkiem do otrzymania dofinansowania na zakup komputera. Poruszam się na wózku inw., parę lat temu miałem złamaną lewą rękę i została źle złożona. Czy to jest wystarczające uzasadnienie wniosku?
A komputer mam stary (5 lat) i przydałaby się jego wymiana. Nie korzystałem dotąd z żadnego dofinansowania.

Możesz się o niego ubiegać w PFRON lub PCPR. Musisz pobrac wniosek na likwidacje barier w komunkowaniu się a wtdy wystarczy tylko to, że jesteś ON. (w tym wniosku nie trzeba mieć niepsrawnej górnej części ciała)

8

arek84 napisał/a:

(...)we wniosku w rubryce posiadany sprzet komputerowy nalezy wpisac sprzet znajdujacy sie w gospodarstwie domowym, czy sprzet ktory posiada wnioskujacy, np. moja siostra ma komputer z ktorego korzystam, ale ja wlasnego nie mam, w zwiazku z tym mam wpisac, ze posiadam komputer czy nie?(...)

Należy wpisać tylko własny sprzęt. Wpisz, że nie masz komputera.

9 Ostatnio edytowany przez arek84 (2006-04-28 16:05:44)

Dzieki Lekter.

10

Mam zamiar kupić mojej córce trackball może ktoś z Was ma doświdczenie w korzystaniu z takich urządzeń, może jakieś adresy sklepów, albo jakie są najlepsze. Moja córka ma 9 lat i problemy w posługiwaniu się tradycyjną myszą (ruchy mimowolne). Bo o klawiaturach z nakładkamu już wiem. Co ewentualnie byłoby niezbędne aby ułatwić jej korzystanie z komputera?

11

jestem studentka, mam umiarkowana niepelnosprawnosc (03-L), bede skladala wniosek o dofinansowanie do laptopa, ale nie wiem co napisac w uzasadnieniu - poza tym ze studiuje, ze kompa potrzebuje do obslugi programow ksiegowych, ze jestem mobilna (mieszkam kilkadziesiat km od miejsca gdzie studiuje wiec lapop by mi sie przydal - stacjonarny komputer ciezko przewiezc)... wedlug mnie to za malo na uzasadnienie sad moze ktos mi cos jeszcze doradzi? bardzo prosze. pozdrawiam cieplo

12

Uzasadnienie nie może być długie, ale musi zawierać konkretne informacje. Litanii nikt nie czyta, bo nie ma na to czasu.
W uzasadnieniu należy podać jaka jest nasza niepełnosprawność (np. jestem po urazie rdzenia kręgowego, mam niedowład kończyn górnych i dolnych, poruszam się wyłącznie na wózku albo w wyniku choroby poruszam się o kulach itp.). Następnie napisz, najlepiej w punktach, do czego komputer jest potrzebny (nauka, praca, laptop ponieważ mogę go wykorzystywać na uczelni i w domu itd.). Pisanie, że ułatwi mi kontakt ze znajomymi, będę mogła korzystać z okna na świat jakim jest internet nie ma sensu, bo nie koniecznie do tego ma służyć ten komputer
Bez sensu jest pisać o rodzinie (kto na co chory, gdzie pracuje, jak trudno się żyć), bo to nie jest uzasadnienie do tego wniosku. O trudniej sytuacji finansowej też nie ma co pisać, bo to widać w załączanym oświadczeniu o dochodach.

Jednym zdaniem: krótko, zwięźle i na temat.

13

Witam!
Ja składałem wniosek w PCPR uzasadniłem to tak że poruszam się na wózku inwalidzkim i mam problemy w komunikowaniu się.Kase dostałem w ciągu kilku dni bo było to przed nowym rokiem.Jednak gdy napisze się ze  komputer jest potrzebny do podjęcia pracy wniosek rozpatrzą negatywnie.

14

WITAM ! MOJA MAMA JEST OSOBA NIEDOWIDZąCą JESZCZE PRACUJE LECZ NIE W SWOIM ZAWODZIE (PONIEWAż JEST SPRZATAKCZKą sad ) MA WYKSZTAłCENIE TECHNICZNE LECZ ZE WZGLęDU NA WZROK NIE BEDZIE MOGłA WYKONYWAć PRACY W SOWIM ZAWODZIE. MOJA MAMA CHCIAłA BY KOMPUTER POMóGł JEJ W ZDOBYCIU NOWYCH UMIEJęTNOśCI DLATEGO PROSZę O POMOC W UZASADNIENIU WNIOSKU ! Z GóRY DZIEKUJę.

15

chcę złożyć wniosek pierwszy raz. Jestem kompletnie zielona smile - skąd się wogóle bierze wniosek? Mam porażenie czterokończynowe (kiedyś I grupa) marzę o laptopie - mogłabym z niego korzystać nawet, gdy jestem w łóżku, bo nie mogę z niego wstać a opiekunka lub ktoś z rodziny są nieobecni

16

Wniosek otrzymasz z Powiatowego Centrum Pomocy Rodzinie gdzie mieszkasz. Możesz tam zadzwonić i poprosić żeby ci go przysłali (wniosek w usuwaniu barier w komunikowaniu się) na adres zamieszkania.

17 Ostatnio edytowany przez malcolm (2008-02-23 07:38:57)

wnioski beda dostepne 1 kwietnia na stronie Pefronu  skladac mozna do 16 maja w regionalnych oddzialach

18

Mój mąż był wczoraj w krakowskim PFRONie dowiedzieć się jak to jest z tym dofinansowaniem do laptopa i pani poinformowała go, że pieniądze na komputer może dostać TYLKO tetraplegik i osoba niewidząca, a z racji tej, że ja jestem para- to nie mam żadnych szans na dofinansowanie (mimo, że zaczynam za miesiąc prace)...

Jednak chciałam złożyć wniosek a pani powiedziała, ze go nie przyjmie..

Nie powiem co mnie trafia!!! ale jak tu walczyć z takimi babami... !!!!!!!!!!!!!

19 Ostatnio edytowany przez jaro (2008-03-14 13:22:25)

Hej jaworowa, wniosku nie składasz w PFRON-ie tylko w PCPR-e. Program nosi nazwę "likwidacja barier w komunikowaniu się". W górnych postach jest troszę więcej, należy czytać wszystko pokolei wink Powodzenia smile

20

Skoro zaczynasz pracę, to zakładaj wniosek i załącz do niego stosowne dokumenty, które mówią  o tym kiedy i gdzie masz tą pracę rozpocząć.
Jest duża szansa na tego kompa.
Mogą o to, ubiegać sie nawet osoby zarejestrowane w Urzędzie Pracy jako  "Poszukujące pracy".

21

jestem tetra. nie uczę sie, nie pracuje, nie skończyłem kursów komputerowych. dostane kompa?

czytając to chyba tak
....1) pełnoletnie osoby w wieku aktywności zawodowej, niepełnosprawne z powodu braku lub znacznego niedowładu obu kończyn górnych posiadające ważne orzeczenie o znacznym lub umiarkowanym stopniu niepełnosprawności albo orzeczenie równoważne,

22

Hej,a ja jestem para,nie uczę się,nie pracuję(narazie) i właśnie na dniach odbieram mojego laptopa!!!

23

Extra! Z PFRON?  i ile ci przyznali?

24 Ostatnio edytowany przez magduśka (2008-12-13 14:28:07)

tak,likwidacja barier,załatwialam w PCPR ze środków PEFRON.Przyznali mi 3500zł z czego ja płaciłam 700zł.Za te pieniądze sprzęcik mam niczego sobie..nie mogę narzekać!A w uzasadnieniu oczywiście pisalam o "oknie na świat" i możliwości podjęcia pracy...

25

Mam 60 lat. jestem po przeszczepie serca i staram się o dofinansowanie do laptopa. Jak mam to uzasadnić?