Temat: Jaka musi być poduszka???

Witajcie.
Moja znajoma jest po urazie kręgosłupa C5-C6 ,i ma możliwość kupna poduszki pnematycznej Pneumata po bardzo okazyjnej cenie 350zl. Poduszka ta jest oczywiscie nowiutka nie uzywana bo rodzina kupiła sąsiadce a ona zmarła sad , tylko problem jest w tym iż ta poduszka jest Dwukomorowa i ona nie wie czy może taką uzywać czy są jakieś przeciwskazania do uzywania takiej poduszki , wiekszośc ludzi na wozkach uzywa jednokomorowych.
Prosze podpowiedzcie jaka jest różnica w tych poduszkach i czy warto.Bo jak narazie nie stac jej na nową w sklepie tj.750zl.
Pozdrawiam i dziekuję

2

Odp: Jaka musi być poduszka???

mrpakos napisał/a:

(...)tylko problem jest w tym iż ta poduszka jest Dwukomorowa(...)

To jest zaleta tej poduszki, a nie wada. Poduszka dwukomorowa poprzez możliwość zróżnicowania ciśnienia w dwu częściach poduszki pozwala skorygować wadliwą pozycje użytkownika.

3

Aberade a wielkość takiej poduszki jest taka sama jak jednokomorowej tzn grubość jej tez jest 5cm??  Jak znajoma nie skorzysta napewno dam Tobie znać.
pozdr

4 Ostatnio edytowany przez Juri (2006-02-13 20:50:50)

Mrpakos, poduszki dwu i jedno komorowe firmy Pneumat to właściwie te same poduszki. Ten sam materiał, ta sama rozmiarówka. Różnica tylko w ilości komór. Należy pamiętać, że przy dwóch komorach, owszem, można korygować wady postawy, ale przy niewłaściwie napompowanej, można takich wad się nabawić. Taką poduszkę ciężej się ustawia pod osobę i trzeba bardziej pilnować ilości powietrza w komorach, gdyż we wszelkiego rodzaju poduszkach pneumatycznych ubytki powietrza, to dość częsta sytuacja.
Co by nie było, jeśli konieczny jest zakup poduszki, to ta oferta jest całkiem dobra (jeśli oczywiście poduszka jest nowa i nieuszkodzona).

A nie orientujesz się czy koleżanka brała dofinansowanie z NFZ na poduszkę i materac przeciwodleżynowy?? Jeśli nie, to wstrzymajcie się z zakupem.

5

Witaj Juri
Z tego so wiem to nie brała on żadnego dofinansowania poduszkę kupiła jej rodzina.
A czemu radzisz aby się wstrzymać z kupnem , nowa taka kosztuje 780zl z dofinansowaniem zaoszczedzam ponad 200zl a to duzo ,bo i tak nie mam teraz chociaz 700zl.

6

Dla Agi  G.K i...wszystkich uzytkowników poduszek firmy"Pneumat"-szef firmy p.Jurdziński powiedział kiedys -myśle- miłą uwagę -"...dla poprawienia komforu"siedzenia"wszyscy którym coś ucieka(niewielikie uszkodzenia czyli pospolite dziurki)firma zrobi NAPRAWY za FRIKO,trzeba TYLKO dosłać uszkodzoną poduchę na adres firmy z uwagą -co się stało.
Adres jest na opakowanie i ulotkach-zadzwonici i...przesłac .Powodzenia

7

Zgadzam sie całkowicie Aga G.K ze dwukomorowa poducha jest o wiele lepsza i nie tylko dlatego ze jak sie przebije to można nadal siedziec na tej czesci sprawnej do czasu sklejenia oczywiście.
  Osobiscie tez zawsze używałem dwukomorowe poduszki  ale nie jako lewa i prawa tylko jako przod i tył i wtedy niewielka róznica cisnień z przodu i z tyłu nie ma specjalnie zbyt dużego znaczenia nawet czasami jest wskazana.
                                    Pozdrawiam , miłego klejenia

8

BRODACZ napisał/a:

Dla Agi  G.K i...wszystkich uzytkowników poduszek firmy"Pneumat"-szef firmy p.Jurdziński powiedział kiedys -myśle- miłą uwagę -"...dla poprawienia komforu"siedzenia"wszyscy którym coś ucieka(niewielikie uszkodzenia czyli pospolite dziurki)firma zrobi NAPRAWY za FRIKO,trzeba TYLKO dosłać uszkodzoną poduchę na adres firmy z uwagą -co się stało.
Adres jest na opakowanie i ulotkach-zadzwonici i...przesłac .Powodzenia

Brodacz ma racje.
Jak mi sie przebije to im wysylam i naprawiaja szybko i za darmo. Sami placa za przesylke poduszki z powrotem.

9

Witam!
Może ktoś wie gdzie można kupić, załatwić  piankę lateksową, lub inną twardą- trwałą piankę???? Potrzebuje do zrobienia poduszki przeciwodleżynowej. Pianka poliuretanowa jest nie trwała i szybko się odkształca. Od 10 lat produkuje sobie poduszki, jest coraz większy problem z pianką lateksową. Ostatnio załatwiłem z CKI Konstancin
Mam kupioną Variliteä Stratrusä, 40X40 jednak mi nie pasuje do wózka i nie tylko.....może sprzedam na  Allegro.

10

Bogusław napisał/a:

Osobiscie tez zawsze używałem dwukomorowe poduszki  ale nie jako lewa i prawa tylko jako przod i tył i wtedy niewielka róznica cisnień z przodu i z tyłu nie ma specjalnie zbyt dużego znaczenia nawet czasami jest wskazana.

Bogusław, jest to jakieś rozwiązanie. Nie wiem jak w przypadku pneumata, ale producent pierwowzoru tej poduszki (roho) w instrukcji obsługi zaznaczał, że prawidłowe działanie zapewnione jest jedynie przy prawidłowym jej użytkowaniu (odpowiednia ilość powietrza i ułożenie na siedzisku zgodne ze wskazanym kierunkiem - w przypadku dwukomorówki lewa-prawa, a nie przód-tył).

11

Juri .Czasami sytuacja zmusza nas do takiego uzywanie tej poduszki a nie takiego jak proponuje producent.To nie jest reguła oczywiście ,ale jezeli poduszka jest juz wiekowa i wielokrotnie klejona i np. z jednej komory uchodzi szybciej powietrze a z drugiej wolniej to chyba lepiej stosowac ja tak jak proponowałem niz siedziec w przechyle na jedną strone.Najlepszym rozwiazaniem pewnie byłaby nowa poduszka ale wiesz ze nie zawsze i nie wszystkich stać na częstą zmiane tego sprzetu.

12

Juri a czmu muwisz aby się wstrzymać jeśli była refundacja. Poduszkę kupiła ś.p. zmarła a jej już nie ma. Do 2 kupującego NFZ nic nie może mieć. A poza tym zwrotu też nie może chcieć.
Co innego gdy żyjąca osoba sprzeda a NFZ ją sprawdzi - wtedy robi się ciepło.
A za tą cene to brać w ciemno!

Pozdrawiam

13

Bogusław, masz rację, jeśli dwukomorowa poduszka jest już niepełnosprawna, a nie można sobie pozwolić na nową, to lepiej ustawić ją tył-przód niż lewa-prawa. Jeśli producent zaznacza jednak coś w instrukcji, to chyba robi to w jakimś konkretnym celu.

Banaetti! Ja powiedziałem by się zorientować z dofinansowaniem, bo jeśli nie było ono wykorzystane, to można mieć nową poduszkę bez wydawania grosza. Nie chodziło mi o konsekwencje kupna z drugiej ręki.

14

Zatem źle ciebie Juri zrozumiałem.
Ale NFZ+PCPR to środki wystarczające na pokrowiec i pół poduszki. Ten limit na poduszki to ustalał chyba jakiś zwolennik gorczycy :0.
Fakt faktem warto mieć poduszkę pneumatyczną.

15

"Choroby poduszki"ciąg dalszy-wszyscy użytkownicy ROHO-jeśli nastapiły jakieś"przecieki"powietrzne mogą się skontaktować z firmą APCO która te rzeczy rozprowadza:
apco@apco.com.pl
GG 7132166
No!