Temat: aerobik dla osób na wózkach
szukam kogoś, kto podpowie mi, jakie ćwiczenia (a'la aerobik) można wykonywac będąc na wózku żeby poprawić ogólną kondycję. Może jakieś porady...
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum FAR » Aktywna Rehabilitacja » aerobik dla osób na wózkach
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
szukam kogoś, kto podpowie mi, jakie ćwiczenia (a'la aerobik) można wykonywac będąc na wózku żeby poprawić ogólną kondycję. Może jakieś porady...
sitka-tz.od pasa w górę można prawie wszystkie.
Ćwiczenia ramion,głowy i tułowia we wszystkich zakresach ruchu-kontakt np.z Emilką-z Puław...spróbuj
Witaj stika!
Pytasz o aerobik, jak fajnie!
Ćwiczenia będą bardzo podobne jak te z zajęć ogólnokondycyjnych na obozie aktywnej rehabilitacji, jeśli byłaś to wiesz. W zależności od tego co chcesz uzyskać , masę mięśniową czy poprawić wydolność organizmu.
Przy ćwiczeniach aerobowych bardzo ważna jest muzyka, jedno jest pewne musi być rytmiczna, jej szybkość też będzie zależała od efektu jaki chcesz uzyskać, przy bardzo szybkiej muzyce i ćwiczeniach bez obciążenia z pewnością poprawisz kondycję,
jeśli chcesz popracować nad masą mięśniową warto poćwiczyć z obciążeniem i w wolniejszym tempie.
Wszystkie ćwiczenia możesz wykonywać w pozycji siedzącej lub leżącej na plecach lub brzuchu.
Dobrze by było gdybyś podczas ćwiczeń mogła obserwować się w lustrze, wtedy widzisz jak wykonujesz ćwiczenia czy np. nie garbisz się podczas ich wykonywania.
Trening powinien trwać ok 30 min. (ale to jest indywidualna sprawa i zależy przede wszystkim od kondycji fizycznej ćwiczącego), ważne by ćwiczyć systematycznie.
Jeśli masz jakieś konkretne pytania to napisz, jeśli będę potrafiła to ci odpowiem, zaznaczam, że nie jestem specjalistką od aerobiku, większość ćwiczeń wykorzystałam z zajęć ogólnokondycyjnych jeśli udzieliłam niewłaściwych informacji to proszę mnie poprawić, może jest ktoś kto zajmuje się tym profesjonalnie.
Jedno jest pewne, ćwiczę już 10 lat i na formę nie narzekam.
Miłego ćwiczenia - pozdrawiam.
super ze zadalas to pytanie
ja mam jeszcze pytanie jedno: co z osobami ktore maja garby na plecach,bo choruja na przepuchline oponowo-rdzeniowa?
jakie cwiczenia oni moga wykonywac? zwlaszcza jesli nie moga polozyc sie na plecach
ale mogą siedziec i leżeć na brzuchu...hm- jeśli mogą leżeć...
A ja mam fajny pomysł:) Bylam teraz w kwietniu na obozie kobiecym, gdzie miałyśmy zajecia z aerobiku w 1 dzień, które trwały 2 godz. Mnie sie to niesamowicie spodobało, bo dopiero te ćwiczenia pokazaly mi jaka ja mam słabą formę! Chciałam potem sama poćwiczyć w domu, ale okazało się że z tej masy ćwiczeń pamiętam niewiele:( Może by tak far wprowadzil w sprzedaż kasety video albo płytki cd z przykladowymi ćwiczeniami? Ja byłabym pierwszą zainteresowaną kupnem:) Jako modela cwiczącego proponuję Emilke!!
Pozdrawiam
Ja model? HA HA HA!
Raczej niekoniecznie, w tej dziedzinie nie czułabym się dobrze.
Dla Ciebie Amelio mam wiadomość!
Na pewnym obozie w Spale prowadziłam aerobik, było to coś trochę innego niż na kobiecym.
Na kobiecym, pokazałam tylko przykłady ćwiczeń w rytm muzyki a w Spale zrobiłam układ z elementami tańca.
Tak się składa, że ktoś to nakręcił i mam na płytce, jakość może nie jest rewelacyjna, ale zawsze coś widać.
Jak jesteś zainteresowana daj znać, to ci prześlę.
Natalia to, że masz deformację pleców nie znaczy wcale, że nie możesz sobie poprawić formy ćwicząc przy muzyce(ćwiczenia są bardzo proste liczy się tempo w jakim je wykonujesz i ilość powtórzeń), trening musisz po prostu dostosować do swoich możliwości fizycznych.
Powodzenia!
wystarczyłaby mi rada, jakie ćwiczenia w jakiej kolejności wykonywać, tempo i muzykę dostosuję do włądnych potrzeb i mozliwości, ale na zestawach ćwiczen kompletnie się nie znam więc nawet takie ogólne informacje myślę, że by mi wystarczyły. Nie chcę nabawić się zakwasów a zarazem przydałoby mi się zwiększyć wytrzymałośc mięśni a nie ich masę... jakie więc ćwiczenia wykonywać?
Umówmy się na spotkanie, zapraszam do siebie, mieszkasz dwie ulice dalej więc nie będzie to większym problemem - myślę.
Pokarzę ci ćwiczenia i jak zechcesz to zapiszesz sobie te które cie zainteresują.
Jednego niestety jestem pewna, zakwasy bedą, bez względu na to czy będziesz pracowała nad wytrzymałością czy nad kondycją. Tak bywa przez pierwsze dni ćwiczeń jeśli mięśnie nie są przyzwyczajone do wysiłku fizycznego.
Możesz je zmniejszyć jedynie przez odpowiednie rozciągnięcie po treningu, też powiem ci jak to zrobić.
Zapraszam!
bawiłem się chwile w aeroboxing, i polecam dodać sobie do układów elementy boksu, no a co do całej reszty uważam, że duża sprawa to nasza inwencja twórcza; boks, taniec i fajna sprawa wychodzi
ciekawe rzeczy piszecie dziewczyny,ja własnie zaczęłam cwiczyć i też przydałoby mi sie kilka wskazówek.Nigdy nie byłam na zadnym obozie i kompletnie nie wiem od czeo zacząć.Bardzo chciałabym sie dowiedzieć o jakichkolwiek ćwiczeniach na ręce.Prosze o poradę.Pozdrawiam.
Myślałaś o tym żeby wybrać się na obóz? Mnie się wydaje, że od tego właśnie powinnaś zacząć.
Na obozie zdobyłabyś wiedzę jak ćwiczyć. Prowadzone są tam zajęcia z techniki jazdy, treningu ogólnokondycyjnego, pływania, łucznictwa oraz tenisa stołowego.
Są również zajęcia teoretyczne dotyczące osób po urazach rdzenia kręgowego.
Zachęcam, warto.
No ja mam już płytke od Emilkii zaczynam stawiać pierwsze kroki w reperowaniu swojej kondycji. Myślę że najtrudniej będzie wyuczyć się nawyku codziennych ćwiczeń, a potem to już powinno być z górki:)
Pozdrawiam:)
Witam ponownie.Problem polega na tym ze ja nie jestem osobą po urazie rdzenia kregowego.A narzie nie mam opcji wybrać się na obóz ponieważ od zeszłego roku mieszkam za granicą.:(Może jednak jakieś małe wskazówki co do ćwiczeń:)Plisssssssssssss.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum FAR » Aktywna Rehabilitacja » aerobik dla osób na wózkach
Forum oparte o: PunBB
Copyright © Fundacja Aktywnej Rehabilitacji