U mojego męża wykryto guz mózgu (oponiak wielkości 72X106X75mm co daje nam w przybliżeniu około 375cm3) w wieku 28lat.
Jako dziecko narzekał na ból głowy, słabo się uczył a takze miał omdlenia. Lekarze uznali że za szybko się rozwija fizycznie i dlatego są takie objawy. Dokumentacji lekarskiej na to nie ma ponieważ po 5 latach są niszczone więc bardzo trudno jest udowodnić powstającą chorobę przed 16 rokiem życia.
Przeszedł 4 operacje trepanacji czaszki i usuwania guza oczywiście nie całkiem ponieważ guz oplata żyłę główną wiec co jakiś czas bedzie potrzebna operacja i 5 na zastawkę przeciw wodogłowiu. Teraz mamy oboje po 41 lat z tego moj mąż 11lat żyje jak roślinka. Jest całkowicie sparaliżowany i potrzebuje opieki całą dobę.
Nadmienię, że ukonczył Zasadniczą Szkołę Żeglugi Śródlądowej w Bydgoszczy i przebył służbę wojskową a także pracował około 6 lat jako (marynarz i strażnik bankowy).
Moj problem teraźniejszy polega na tym, że walaczę z ZUS-em o rentę rodzinną dla mojego męża po zmarłej mamie. Mąż otrzymuje rentę I grupy z dotatkiem pielegnacyjnym w wysokości razem 667zł. a walczę oczywiście o większe pieniążki na Jego egzystencję.
Sprawa jest w sądzie i trwa już 20msc. znalazłam kolegów z podstawówki i dwie nauczycielki którzy świadczyli na rzecz Piotra, oczywiście pozytywnie dla niego. lekarze sądowi są zaś innego zdania, ponieważ ukończył szkołe i przebył służbę wojskową. (postanowieniem ich jest: nie należy się renta rodzinna)
Ja zaś czytając ustawę o rentach jestem innego zdania.
Ustawa mowi:
1. do ukończenia 16lat
2. do ukończenia nauki w szkole, jeśli przekroczy 16lat rok zycia, nie dłużej jednak niż do osiągnięcia 25 roku zycia
3. bez wzgledu na wiek, jeżeli stały się całkowicie niezdolne do pracy oraz samodzielnej egzystencji
lub całkowicie niezdolne do pracy w okresie o którym mowa w pkt.1 lub 2
Mój mąż jest całkowicie niezdolny do pracy oraz samodzielnej egzystencji!!!
Proszę niech mi ktoś pomoże ten pkt. 3 zinerpretowac!!
a może znalazł by sie dobregy prawnik który by mógł mnie wspomóc!!!
Serdecznie dziękuję za jakąkolwiek odpowiedź. Katarzyna:)