1

Temat: Dieta bezglutenowa

Ostatnio bardzo modnym nawykiem (i podobno korzystnie wpływającym nie tylko na sylwetkę, ale również na układ trawienny oraz stan skóry) stało się wyeliminowanie z diety glutenu. Tu pojawia się moje pytanie - czy żeby dieta przyniosła oczekiwane efekty (w moim przypadku jakieś 3-4 kg w dół + wyżej wymienione zbawienie dla skóry i jelit), trzeba ten gluten całkowicie odrzucić, czy wystarczy ograniczyć go do minimum? (pierogi mamy czy piwko raz w miesiącu to kusząca sprawa...) Proszę o opinie kogoś, kto się na tym zna, lub osób, które uskuteczniały dietę bezglutenową w całkowitym (lub nieco okrojonym;) ) wymiarze.

2

Odp: Dieta bezglutenowa

Nie jestem pewna czy jeśli nie masz nietolerancji glutenu, jest sens wprowadzać tutaj takie poważne restrykcje. Nie ma takiej potrzeby. Wystarczy tylko, że znacznie ograniczymy jego spożywanie, np. zjemy 2 kromki chleba raz w tygodniu (a nie codziennie), małą porcję makaronu albo pierogi raz w miesiącu i zupełnie zrezygnujemy z wysoko przetworzonych produktów, do których gluten dodawany jest jako wypełniacz (wędliny, pasztety, słodycze).

Jeśli będziesz miała problem ze znalezieniem pieczywa w sklepach, zerknij sobie tutaj
https://bezgluten.pl/sklep/90-pieczywo-bezglutenowe

W sklepie jest duży wybór pieczywa bezglutenowego.