Temat: dzieci niepełnosprawne w rodzinie zastepczej

Witam!! 13 lat temu wzielismy dziecko z Domu dziecka niepełnosprawne.Bylismy zasobnymi ludzmi chcielismy cos w zyciu dac komus ,cos po sobie zostawic.Dziewczynka miała porazenie mózgowe.zaczelismy leczyc biegac od lekarza do lekarza i rechabilitowac.Pózniej dowiedzielismy sie ze naleza nam sie pieniadze z Panstwa.Pieniadze w wypadku niepełnosprawnosci to monopol na zdrowie/leczenie.Po 13 latach leczenia dziewczynki efekty doskonałe dziewczynka chodzi do szkoły jezdzi konno pływa haftuje maluje .Dalismy zsiebie wszystko i niczego nie załujemy.Pieniadze sie skonczyły.dzierwczynka potrzebuje dalsze dalsze recyhabilitacji.Jezdzimy 4 razy do roku na turnusy.kto jezdzi wie ile kosztuja.Niech mi ktos powie ze to zebranina.Jezeli tak dzieci w osrodkach jest masa.Tylko tych niepełnosprawnych nikt nie chce.Ida ze tak powiem za granice.Po tych 13 latach doszlismy do bankructwa .kredyty niespłacone.mieszkanie.gaz prad i inne sprawy.mamy 2000.00.1 turnus od 3200.00 wzwyz nie mówie o rechabilitacji w tygodniu która sie płaci.kto mi doradzi jak dalej rechabilitowac dziecko.Ja kobieta juz 50 letnia jestem tez niepełnosprawna stara 3 grupa.Jak sie ratowac .moze ktos doradzi Dziewczynka posiada konto na którym czesto nic nie ma.musimy walczyc z choroba dalej prosze wypowiedzcie sie jaka droga isc.pozdrawiam janina

2

Odp: dzieci niepełnosprawne w rodzinie zastepczej

moj mail pepina1@tlen.pl     gg160770 dziecko nalezy do fundaci dzieciecy usmiech w strone swiata tam a dokumenty bielsko biała  ul, komornicka 23 43-300 tel 03381630 kontakt w fundacji p ,urszula hajduła

3

Rozumiem, że dziecko ma orzeczony stopień niepełnosprawności. Po ukończeniu 18-stki będzie się należeć renta socjalna: http://www.zus.pl/swiadcze/emer015.htm
Zakładam, że korzystacie z dofinansowania PCPR do turnusów rehabilitacyjnych: http://www.pelnniepeln.republika.pl/4.htm

Podobny temat: http://www.far.org.pl/forum/viewtopic.php?id=522

Pozdrawiam

4

Kaptur dziekuje korzystamy acz policz 4 turnusy razy 3200.00 ile wychodzi?A renta socjalna 480,00.to trzeba przezyc.Kaptur wkładka do buta 170.00 wiec o czym mowa.Znam przepisi i co komu sie nalezy. Lepiej starac sie o wózek inwalidzki bo tnszy według rzadu,a dziecko wtedy i butów nie zdziera.Takma byc?Niemnirj dziekuje,

5

Musiałamsie wrócic wszystkie przepisy naprawde mam w jednym palcu ale przepisów sie nie je.Staram sie jak moge.Sama organizuje juz turnusy rechabilitacyjne . Zapraszam Jarosławiec 1-14 sierpien 14-28 sierpien , Chetnych zapraszam i na pomoc moga z mojej strony liczyc .Wolontariat tez niose ludziom potrzebujacym alleluja buzka jestes fajny

6

Tego typu informacje to ja sama rozprowadzam znam przepisy dotyczace ludzi niepełnosprawnych.oJednoczesnie organizuje turnusy . Zapraszam Do Jarosławca sierpien 2 turnusy.Jezeli ktos chetny przekierowuj do mnie pomoge pozdrawiam raz jeszcze Alleluja i do przodu

7

Abade sponsora ? jkos sie obeszło bez niego .Aniu chyba ze do czegos innego sposor hiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii. no ale sama wiesz. dam rade i bez.pozdrówka

8

To fascynujące, ze tyle rzeczy Wam się udalo uzyskać. 4 turnusy?! Jak Wy to robicie? Większość rodziców moze o tym tylko pomarzyć. Do tego konie, pływanie...
Tylko trochę smutno, ze moze się wydawać, iz piszesz, jak o jakimś obcym dziecku, a nie o córeczce. Ale to zapewne w związku z raczej formalnym charakterem pytania.
Pozdrawiam smile

9

Olu fakt córeczka z domu dziecka le kochana bardziej niz swoje.4 TURNUSY LA DZIECKA TO PODSTAWA ,znajome z swoimi jezdza i 10 razy do złotowa bydgoszczy jakos wyrabiaja a te sa naprawde bardzo drogie ,Tak masz racje tresc napisałam jak podanie . Kochamy sie obie jak wariaty.Monika to dziecko szczescia. Wejdzie kiedys na forum i bedzie z wami pisała.a potrafi oj potrafi Olu całuski

10

Jestem pod wrazeniem. Mój uczeń był w tym roku z mamą w Stobnie. Oboje wrócili zachwyceni, chcieliby wyjezdzać częściej, ale nie dają rady. Mnóstwo czasu i energii poświęcają na szkołę. Moze to dlatego, bo chyba trzeba być bardzo przedsiębiorczym i zorganizowanym, zeby to wszystko załatwić. Okazało się, ze nawet zapisanie się do jakiejś fundacji, która pomaga w zbieraniu pienidzy, nie jest takie proste. No, mam nadzieję, ze im się uda, jak widać mozna

11

Olu.jak miała 2 lta zaczeła sie rechabilitowac.Potem szkoła a ja popstawiłam na rechabilitacje szkpła moze poczekac.Okazało sie ze dobrze,szkołe nadrobiła jezeli mi dasz soje gg to posle ci fotki a moje1680770 tam doskonale prechodza, Moniczka zdobywa nagrody zawze1 za taniec .spiew.itdOlu zapytaj o gg tejpani lub inny komunikator tez pomoge.W t6ym roku organizuje turnus 2 sierpniowe do jarosławca .trudno kogos sadzic.Co Ty zrobiłbys majac tak chore dziecko szkoła?rechabilitacja?Popatrz na to to sie samo w mózgu wybiera.Zapraszam na turnusy sa tez inne ale w Jarosławcu lepsza rechabilitacja .A o zbiórce pieniedzy i organizacji zalezy to od Fundacji Ja akurat trzfiłam na presympatyczna.jest jeszcze 1 sprawa jedni rodzice pracuja np.na kompie i szukaja  mozna róznie szukac a inni czekaja z spuszczonymi rekami z sie dostnie samo,Nigcy nie mówi sie nigdy pozrawiam i chciałabym kontkt  ta Pania miec

12

Nikogo nie osądzam. Rodzice  mojego ucznia zrobili wszystko, co mogli, bardzo im zalezy. Mpd zdiagnozowano u niego juz w pierwszym miesiącu i od razu zaczęto rehabilitację. Jezdzili z nim nawet co miesiąc z Pomorza do Krakowa na jakieś konsultacje, latali za granicę. Mają za sobą mnóstwo przejść, których mam nadzieję nigdy nie doświadczę, ale to juz ich historia.
Jeśli chodzi o kontakt ze znajomą mamą, to za pare dni, bo wpierw wolałabym ją spytać o zgodę, a narazie leniuchuję na zwolnieniu smile Myślę, ze się ucieszy

13

Olu masz racje zapytaj a ja dzieki ci / buzka