1 Ostatnio edytowany przez dukan (2013-08-13 16:28:15)

Temat: Możliwość pracy

Mam prytanie może ktoś wie jak to wgląda od strony prawnej mianowicie.
Posiadam orzeczenie o niepełnosprawności w stopniu znacznym w którym jest napisane m.in. że jestem całkowicie nie zdolny do pracy i że nie mogę podjąć żadnej pracy z wniosku z tym moje pytanie brzmi. Czy mogę iść do pracy bez utraty świadczenia?(renty socjalnej) jeżeli tak to jak to wgląda w praktyce?

2

Odp: Możliwość pracy

Pomimo, że masz przyznany znaczny stopnień niepełnosprawności, to możesz podjąć pracę. Zatrudnienie i miejsce pracy dostosowane do niepełnosprawności. Na rencie socjalnej po przekroczeniu progu dochodowego świadczenie jest zawieszane. Więcej szczegółów znajdziesz na stronie ZUS-u.
Ponadto temat renty socjalnej i przepisów dotyczących pracy ON był wielokrotnie poruszany na tym forum- zechciej skorzystać z wyszukiwarki a na pewno wiele się dowiesz.

3 Ostatnio edytowany przez dukan (2013-08-14 06:54:43)

Pomimo to że mam napisane w ON że nie mogę podjąć żadnej pracy to nie robi żadnej różnicy? Nadal mógł bym iść do pracy bez utraty świadczenia?

4

Tak. Nie wiem wiem jakie masz orzeczenie: z ZUS czy też z Komisji ds Orzekania o Niepełnosprawnošci. Właśnie tutaj lekarze stwierdzają na podstawie stanu zdrowia w jakich warunkach dana osoba może byč zatrudniona- w warunkach pracy chronionej, warsztaty terapii zajęciowej, zakłady aktywności zawodowej.
Adnotacja na orzeczeniu: żadna praca nie ozncza całkowitego zakazu pracy.

5 Ostatnio edytowany przez dukan (2013-08-14 14:47:06)

W kwestii uzupełnienia to do 18 roku życia stawałem do Komisji ds Orzekania o Niepełnosprawności. Ostatnie ON które dosiałem już na stałe posiadam z ZUS-u.

Dzięki za pomoc bardzo mi pomogłaś:)