Temat: przedłużenie ON

Witam serdecznie!

Kończy mi się okres orzeczenia o stopniu niepełnosprawności -  jak wygląda sprawa odnośnie przedłużenia czy składa się wniosek 30dni przed końcem?

Jeśli nie posiadam aktualnie ubezpieczenia zdrowotnego to czy jest szansa  takie ubezpieczenie otrzymać jeśli przedłużą mi orzeczenie ?

2 Ostatnio edytowany przez mimi (2013-05-03 14:54:22)

Odp: przedłużenie ON

Bardzo niedokładnie sformułowane pytanie. Orzeczenie o stopniu niepełnosprawności jest wydawane do celów pozarentowych, które wydają  powiatowe zespoły do spraw orzekania o niepełnosprawności, bądź też do przyznania świadczenia. Tak czy inaczej z reguły wnioski składa się 1 miesiąc przed końcem  ważności poprzedniego orzeczenia.
Jeśli otrzymujesz świadczenie na podstawie posiadanego orzeczenia, to wtedy komisja lekarska jest w ZUS, lub KRUS. Lekarz prowadzący powinien wyjaśnić Ci jakie są procedury i on wypełnia wniosek.
Obydwie komisje lekarskie (do celów pozarentowych lub do przyznania świadczenia) na podstawie przedłożonych dokumentów stwierdzają czy zasadne jest przyznanie stopnia niepełnosprawności.

Co do ubezpieczenia, to tutaj też nikt nie jest jasnowidzem, i nie wie w jakiej jesteś sytuacji prawnej. Otrzymujesz świadczenie, to i automatycznie jesteś ubezpieczony ( składki na cele zdrowotne). Jeśli nie, to powinieneś być zarejestrowany w Urzędzie Pracy, który gwarantuje ubezpieczenie zdrowotne.

http://pomocspoleczna.ngo.pl/x/11015

http://zasilki.wieszjak.pl/swiadczenia- … renta.html

3

Witam

Czy to prawda,że wniosek o przedłużenie ON  dopiero jest rozpatrywany po wygaśnięciu poprzedniego orzeczenia?Czyli z pewnością ciągłości stopnia nie będzie
Przy pierwszym składaniu wniosku z uwagi na  uszczerbek miałem na komisji ortopedę,teraz przy przedłużeniu orzeczenia na komisji będzie neurolog,dlaczego nie ortopeda? Czyli wszystko będzie zależało od neurologa a nie ortopeda

4

Na komisję na pewno zostaniesz wezwany po wygaśnięciu ważności ostatniego orzeczenia. Jeśli lekarz orzecznik stwierdzi, że Twój stan zdrowia nie uległ poprawie, to zostaniesz zakwalifikowany  do jednego ze stopni niepełnosprawności. Ciągłość będzie zachowana. Świadczenie będzie wypłacane od miesiąca, w którym uprawomocniło się orzeczenie.

5

To się nazywa dzień uzdrowień. Coraz więcej ON jest kwalifikowanych do stopnia niższego w ramach oszczędności, pomomo że należy im się wyższy stopień i wyższe świadczenia. W razie czego odwołaj się, bo warto

6

witam
jeśli stopień został przyznany  na okres 2 lat,to czy pracodawca zatrudniający taką osobę  ma możliwość dofinansowania ? wyczytałem,że przyszły pracodawca musi ON zatrudnić na okres 3letni a co wiąże się z tym że  trzeba mieć min 3lat ważny stopień

7

Nie spotkałam się z taką sytuacją, aby był wymóg 3-letniego okresu ważności orzeczenia o stopniu niepełnosprawności. Komisje lekarskie ustalają różne terminy ważności orzeczenia, toteż bezsensowny byłby taki zapis pozwalający na skorzystanie z dofinansowania do niepełnosprawnego pracownika.

http://www.pfron.org.pl/portal.php?serw … 8fed6d2009

8

dziękuje za odpowiedź mimi

proszę mi w skrócie wyjaśnić jak wygląda sprawa zatrudnienia ON

przyszły pracodawca zgłasza do PUP  ofertę pracy
ON  musi  być zarejestrowana jako ON poszukująca pracę

9

Jeśli jesteś zarejestrowany w Urzędzie Pracy jako poszukujący zatrudnienia, to zapewne urzędnicy powinni wiedzieć jakie są procedury dotyczące refundacji kosztów zatrudnienia ON. Na pewno warto próbować szukać zatrudnienia na otwartym rynku pracy.
W chwili obecnej niepełnosprawny pracownik może pracować 8 godz. dziennie. Jeśli stan zdrowia na to nie pozwala, wówczas można uzyskać zaświadczenie od lekarza medycyny pracy, pozwalające na pracę 7-godzinną.
Bodajże miesiąc temu Trybunał Konstytucyjny orzekł, iż ustawa znosząca przywilej siedmiogodzinnego czasu pracy pracowników niepełnosprawnych jest niezgodna z Konstytucją, dlatego też za rok powracamy do dawnych przepisów i pracujemy po siedem godzin dziennie.

Podaje link, pod którym są informacje dotyczące zatrudnienia ON na otwartym rynku pracy.
http://praca.wp.pl/strona,2,title,Niepe … omosc.html

10

mimi napisał/a:

Jeśli jesteś zarejestrowany w Urzędzie Pracy jako poszukujący zatrudnienia, to zapewne urzędnicy powinni wiedzieć jakie są procedury dotyczące refundacji kosztów zatrudnienia ON. Na pewno warto próbować szukać zatrudnienia na otwartym rynku pracy.
W chwili obecnej niepełnosprawny pracownik może pracować 8 godz. dziennie. Jeśli stan zdrowia na to nie pozwala, wówczas można uzyskać zaświadczenie od lekarza medycyny pracy, pozwalające na pracę 7-godzinną.
Bodajże miesiąc temu Trybunał Konstytucyjny orzekł, iż ustawa znosząca przywilej siedmiogodzinnego czasu pracy pracowników niepełnosprawnych jest niezgodna z Konstytucją, dlatego też za rok powracamy do dawnych przepisów i pracujemy po siedem godzin dziennie.

Podaje link, pod którym są informacje dotyczące zatrudnienia ON na otwartym rynku pracy.
http://praca.wp.pl/strona,2,title,Niepe … omosc.html

witam

Urząd pracy ma  pieniądze  na sfinansowanie wynagrodzenia (ok 900zł) pracownika ON do prac interwencyjnych z tego co mi wiadomo (o co chodzi z takimi pracami,czy do sklepu gdzie pracują dwie osoby mogą taką osobę zatrudnić? czy musi być zakład pracy chronionej?)

11

Wszystko zależy od pracodawcy, tj. z jaką niepełnosprawnością poszukuje pracowników. W moim zakładzie pracy, gdzie są zatrudnione ON- dyrektor współpracuje w miejscowym Urzędem Pracy. Od marca jest zatrudnionych 6 osób na 6 miesięcy, z orzeczonymi niepełnosprawnościami.Wszystkie poruszają się samodzielnie, bez widocznych niesprawności. Praca w gastronomii.

Podaję link z informacją o pracach interwencyjnych: http://zielonalinia.gov.pl/Prace-interwencyjne-99

12 Ostatnio edytowany przez maciek6 (2013-08-05 15:00:38)

smile

znalazłem  pracodawcę,zatrudnia on tylko dwie osoby w sklepie,ale wcześniej chce  się dowiedzieć co i jak musimy zrobić by miał możliwość dofinansowania do wynagrodzenia (właśnie prace interwencyjne  bo na takie  PUP ma pieniądze -  który wniosek-umowę należy pobrać i wypełnić przez pracodawcę? ) i co najważniejsze,jeśli pracodawca taki wniosek złoży to on decyduje kogo weźmie na te prace interwencyjne czy PUP mu narzuca ? żeby nie było tak że  ja się zarejestruje - pracodawca złoży wniosek a urząd kogoś innego mu przydzieli:D

13

Ależ dociekliwy jesteś smile. UP nie może z góry wskazywać kogo pracodawca ma zatrudnić. W naszym przypadku UP przedstawił dyrektorowi zakładu pracy dane osób z orzeczeniami. Następnie dyrektor zaprosił je na rozmowy kwalifikacyjne i wybrał jakie uważał. PUP może jedynie zaznaczyć, że musi to być ON.
Jak wspomniałam- zależy to od wymogów pracodawcy. Stanowisko pracy musi odpowiadać możliwościom ruchowym, manualnym,itp. niepełnosprawnego pracownika.

14

proszę mi doradzić - dostałem przedłużenie ON na rok tylko;/  mam pracodawcę który by mnie mógł zatrudnić do prac interwencyjnych  by mieć dofinansowanie do kwoty wynagrodzenia,jak to mamy uczynić ? wyczytałem że to Urząd  kieruje dane osoby  do takiej oferty pracy - jak z tym sobie poradzić?

15

musiałbyś się spytać u jakiegoś specjalisty