Czuję się znowu wywołana do tablicy 
Kochani! Po pierwsze dziękuję za wiele miłych słów, które tutaj padło. Jest to dla mnie naprawdę ważne. Ale też chciałabym przy okazji zwrócić uwagę na to, że tę Ligę tworzymy wszyscy razem i to również od Was zależy, jak ona wygląda! Od tego jaką tworzycie atmosferę, jak jesteście zorganizowani. Oceniacie sezon pozytywnie? Cieszy mnie to ogromnie, ale zasługi rozdzielają się po równo między Was a Fundację 
Jeśli chodzi o problemy, to one są po prostu przypisane na stałe do organizacji tak dużego przedsięwzięcia – trzeba się z tym faktem pogodzić i tyle
Naprawdę na każdym turnieju tetrusi są w stanie zaskoczyć mnie sytuacją, której nigdy w życiu nie potrafiłabym przewidzieć
No i bardzo dobrze! Coś się dzieje! Jedyne do czego dążę, to wyeliminowanie głupoty i niepotrzebnych potyczek, które w moim odczuciu mogą tylko usprawnić mechanizm. I zrozumcie mnie tutaj dobrze: ja chcę dostawać maile, ja chcę dostawać telefony, ja chcę zmieniać listy nawet 50 razy! Po to jestem. Tylko warunek jest jeden: PRZED turniejem. Bo to czego nie chcę, to dowiadywać się niektórych rzeczy na miejscu, kiedy biegam między ławkami z listą w ręku i sprawdzam, czy wszyscy dotarli. To i tak nie umknie, więc po co generować niepotrzebne problemy? Zgadzam się z tym wszystkim co napisaliście w kontekście ludzkiego życia. Ale muszę tutaj zaznaczyć, że mimo wszystko są drużyny, które potrafią do mnie w dniu przyjazdu na turniej (piątek) zadzwonić: wiesz co, właśnie pakujemy się do samochodu, jeden zawodnik źle się poczuł – nie zabieramy go. Oczywiście, ja już wtedy zwykle sama jadę samochodem i żadnej nie zmienię, ale jak dojadę do hotelu (a zwykle jestem tam wcześniej niż wy), to mogę jeszcze zamienić pokoje tak, żeby np. zwolnić jeden z nich – jeżeli hotel jest uprzejmy, to czasami nie obciąża nas wtedy za niego kosztami.
To będzie długi post, ale muszę się jeszcze ustosunkować do niektórych wypowiedzi, które tutaj padły tak, aby nie powstawały nieporozumienia:
Dominiku – przychylasz się do zdania Zenka dotyczącego kaucji i podajesz przykład Waszego zawodnika w świetle tego, czy moralne byłoby odbieranie mu kaucji, bo zgodnie z prawem złamał regulamin, czy też nie. Otóż zauważ, że turniej już się zakończył i wszyscy dostaliście listę z wykazem osób, którym kaucja została potrącona. Czy znalazł się na niej Wasz zawodnik? Nie. No więc myślę, że dyskusja na ten temat nie jest tutaj potrzebna.
Zenku – piszesz podpierając się Dominikiem o sytuacji w Waszej drużynie, chociaż post wyżej zaznaczyłam wyraźnie, że sytuacja również nie dotyczy Waszej drużyny (chociaż to jest do omówienia indywidualnie), bo poinformowaliście mnie przynajmniej przed wyjazdem z turnieju i wszystko było ok.
I rzecz, do której muszę się odnieść koniecznie, to Twoja wypowiedź dotycząca hotelu Gromada i stwierdzenia „znajdźmy wreszcie tani hotel”. Ja nie wiem, skąd czerpiesz informacje na temat wygórowanych kosztów hotelu Gromada, ale wolałabym, żebyś nie podawał na forum publicznym tez, których nie jesteś w stanie podeprzeć solidnymi argumentami. Jakie stawki mamy w wymienionym hotelu i we wszystkich innych jest wewnętrzną sprawą pomiędzy Fundacją i właścicielem hotelu. Jeżeli masz propozycje na tańszy ośrodek, który jednocześnie będzie w stanie zakwaterować 160 osób, w tym ponad 100 niepełnosprawnych, pozostają otwarta na sugestie. W zasadzie możemy nawet pozostać przy pierwszej części tego zdania, a do ilości powrócimy jak nie polegniesz już tutaj
Ale nie chciałabym, abyś publicznie dokonywał oceny, którą mogą przeczytać również właściciele/pracownicy hotelu, gdyż będzie ona dla nich krzywdząca i niesprawiedliwa. Hotel Gromada jest naszym wieloletnim partnerem i naprawdę życzyłabym sobie, abyśmy gdzieś jeszcze w Polsce mogli mieć tak dobre warunki, jakie daje nam Gromada.
No i ostatnia już rzecz dotyczy propozycji nagród za ligę. Szkoda, że żadna z drużyn (w tym również Wasza), nie napisała tego w ankiecie, którą dawałam na Pucharze. Spróbujcie zrozumieć, że to nie jest „kolejny papier”, który Wam daję, żeby uprzykrzyć Wam życie, a jest to właśnie Wasz głos i wkład w wygląd Ligi. Że jest to moment, w którym możecie przekazać mi wszystkie swoje pomysły i propozycje. I że jest to „papier”, z którego ja będę czerpała przez cały kolejny rok przy organizacji rozgrywek w sezonie 2010. Szkoda, że tak mało z Was podchodzi do tego serio. Myślę jednak, że jest to akurat w tym momencie szerszy problem komunikacyjny – na zebrania przedstawicieli drużyn zwykle nie przychodzi osoba, która jest ze mną w kontakcie na co dzień, a taka którą drużyna wypchnie na siłę, bo reszcie się nie chce. Szkoda. To jest właśnie miejsce, kiedy możemy spotkać się, porozmawiać, zmienić coś na lepsze. I ponownie – nie mam tu zarzutu do Waszej drużyny, bo ona jest pod tym względem wzorowa, ale niestety stosunek innych drużyn odbija się potem na kształcie całej Ligi.
Można by tak bez końca. Żeby jednak skończyć z marudzeniem, chciałam podkreślić, że ten sezon był o niebo lepszy niż poprzedni, że pniemy się do góry i mam nadzieję, że nigdy się w tym rozwoju nie zatrzymamy! Organizacyjnie było naprawdę dobrze, i oby było jeszcze lepiej
A w mediach też nas trochę już słychać – odwiedźcie zakładkę „media o nas” na stronie www.rugby .far.org.pl. Może niektórzy z Was nie oglądali, ale informacja o naszym ostatnim meczu pokazowym w Warszawie poszła w głównym wydaniu Wiadomości o godz. 20:30!!!