Temat: Rewolucyjny skuter dla Osób Niepełnosprawnych ruchowo.

http://www.vivanco.pl/ac/on/skuter_gm_g.jpghttp://www.vivanco.pl/ac/on/skuter_gm_f.jpg

Jak się okazuje Polak też potrafi. Firma GM wyprodukowała i wprowadza na rynek skuter dla Osób Niepełnosprawnych poruszających się na wózkach. Do prowadzenia pojazdu niepotrzebne jest prawo jazdy jak również przesiadanie się z wózka. Więcej szczegółów na stronie http://www.autocentrum.pl/?FF=137&stype=6
Serdecznie zapraszam, zwłaszcza osoby, które ze względów zdrowotnych nie mogą ubiegać się o prawo jazdy.

2 Ostatnio edytowany przez autopol-serwis (2008-07-24 07:21:11)

Odp: Rewolucyjny skuter dla Osób Niepełnosprawnych ruchowo.

aberade napisał/a:

uważam że ten skuter może stanowić zagrożenie...

coś mi się zdaje, że podchodzisz do tego jak "pisiory" do jazdy na światłach ;-) chyba nie do końca tak jest skoro interesują się nim w kilku krajach Europy zachodniej. Na tej zasadzie nalepiej zabronić jazdy na skuterach, zagrożenie podobne...
ale swoje zdanie można mieć ...

3

wątku "oświetleniowego" nie będę rozwijał bo zrobi się z tego dyskusja polityczna... skuter jak skuter, tylko kierowca siedzi na wózku zamiast na siedzeniu
w zwykłym skuterze też nie ma pasów bezpieczństwa...
tutaj wózek ma specjalne mocowanie, poza tym ten pojazd nie rozwija prędkości i której mówimy (chyba, że z góry i z wiatrem ;-)
poza tym zasady użytkowania nie różnią się niczym od ogólnie obowiązujących przy tego typu pojazdach

4

Aberade, zapraszam Cie na strone www.samodzielni.pl
Przede wszystkim przez wzgledy zdrowotne chodzi o osoby, ktore na przyklad (jak Andrzej- od pol roku uzytkownik wspomnianego skutera) nie jest w stanie samodzielnie zlozyc wozka i wlozyc go do samochodu. Codziennie musi dojezdzac 15 km do pracy - zostaja mu dwie opcje: prywatny kierowca lub dojazd wozkiem (aktywnym) poniewaz na elektryczny nie dostanie dofinansowania z PFRON z powodu (o ironio!)  dwoch sprawnych rak. Kiedy jestesmy juz przy kosztach to warto zauwazyc ze ubezpieczenie auta kosztuje dobre kilkaset złotych, a skutera z 60,00 na rok. Spalanie to ok 2,5 litra na 100 km. No i samo prawo jazduyy tez kosztuje - to wazne kiedy dostaje rente na poziomie 1000 zł. Warte rozwazenia.
Oczywiscie skuter nie jest konkuencja dla samochodu, a alternatywa. Mozliwosc szybkiego przemieszczenia sie bez grozby ze ktos zastawi mi auto i nie podjade wozkiem.
Podobne pojazdy - ale elektryczne - sa juz dostepne w Holandii, kosztuja 5 x tyle co w polski produkt (ktory pojawil sie zreszta jako pierwszy na rynku)
Rozumiem Twoje obawy, mam tez skojarzenia z Pania z PFRON ktora powiedziala ze skuter/wozek spalinowy ma jedna wade a mianowicie "NIE WJEDZIE DO POCIAGU". 
Oczywisce... najlepiej niech wozkowicz siedzi w domu na glodowej rencie otulony wata.
PS tez jezdze na swiatlach caly rok od zawsze, pozdrawiam

5

Aberade! Ouh, nie chcialam porownac Cie z Pania z PFRON! Raczej chcialam pokazac w jak rozny sposob ludzie reaguja.
Chociaz szczerze mowiac najczesciej jest mobilizujacy entuzjazm smile
Naprawde Andrzej nie moze podnosic rak z obciazeniem. Kazdy uraz jest indywidualny, u niego niestety jest wlasnie tak.
Wracajac do bezpieczenstwa - wozek jest mocowany do platformy bolcami samozatrzaskowymi. Widzialam tez system przypinania wozka pasami, ale ma to moim zdaniem wade: sama sobie takich pasow nie zapne, nawet jesli zapisze sie na kurs cyrkowy wink No i one nadal spinaja wozek a nie mnie.

6

Witam co do bezpieczestwa skutera motocykliści też nie mają pasów też lecą "jak szmaty"wiem bo sam tak miałem...Skuter daje mozliwosc szybkiego wejscia jak i zejscia z niego jest to pare sekund i np idziesz do banku zalatwiasz sprawe wchodzisz na skuter w 30 sek autem trwa to dluzej...pozatym jak wyżej pisano jest tani w utrzymaniu ejgo minus to zima...Cieszą mnie czasem ludzie którzy siedzą marudzą to żle tamto też a sami nic nie zrobia żeby nam niepelnosprawnym bylo lepiej...
Pisam Bawej Marcin były motocyklista pierwszy użytkownik skutera...mam juz przejechane 9 tys km i powiem wam dobrze mi z tym:)
pozdrawiam

7 Ostatnio edytowany przez autopol-serwis (2008-07-25 06:56:42)

aberade napisał/a:

i właśnie o brak możliwości zabezpieczenia ciała mi chodzi

Luudzieee

Myślę, że tu samo dorosłe towarzystwo, więc powiem Wam po męsku...
Choć jedno i drugie na P, to nie mylcie penisa z palcem...

Ten skuter to nie przecinak, którym przy 150 km/h wpada się na drzewo i zostaje dawcą, jak się uda wszystko pozamiatać !

Skuter ma ograniczoną prędkość max 40 km/h, co też nie oznacza, że cały czas będzie się jeżdzić z prędkością maksymalną ! Boże na rowerach też się ludzie zabijają, to co zlikwidować rowery !?
Ludzie, o co naprawdę Wam chodzi ?

aberade napisał/a:

no właśnie - jest ale
nie dla każdego, nie w każdym terenie, nie w każdym mieście, nie w każdym natężeniu ruchu ulicznego

to, że nie dla każdego to wiadomo, ale dlaczego nie w każdym mieście i terenie !? widziałem ten skuter w "akcji". Jedzie jak marzenie. Można sobie z nim radzić w każdym korku bo ma automatyczną skrzynię biegów a przy jego właściwościach manewrowych i możliwości obserwacji, praktycznie dookrężnej, można sobie poradzić w każdej sytuacji.
A przy okazji... Najwięcej ludzi umiera w łóżkach, proponuję zliwkidujcie łóżka i śpijcie w hamakach ! Może pomoże ;-p

8

aberade napisał/a:

ja już napisałam co uważam...
i jeśli coś ciągnie 50km/h /info ze strony www.samodzielni.pl/ i siedzi w/na tym człowiek który jest sparaliżowany, nie zaprze się nogami w momencie hamowania czy uderzenia w coś, nie jest niczym przypięty itd. - to mój mózg mi mówi, że taki pojazd nie jest bezpieczny

Sorry,
Peace,
Nie chciałem Cię urazić :-)
po prostu widziałem ten pojazd w akcji i bardzo mi się widział
a cały czas upieram sie przy swoim
to, że coś może jechać 40 (50) km/h to nie znaczy, że trzeba tyle jeździć.
jak w każdym skuterze tak i w tym jest regulacja prędkości i można ją dopasować do swoich możliwości, nie na darmo wymyślono pojęcie prędkości bezpiecznej (jest nawet takie określenie w Prawie o Ruchu Drogowym (popularnie zwanym kodeksem drogowym)
jeśli komuś odpowiada prędkośc 10 km/h to prosze bardzo, myślę że nie znajdzie się nikt kto tak wyraźnie oznakowany pojazd będzie poganiał, a jeśli nawet ...

Nie było moim zamiarem Cię urazić, tylko chciałem przekonać że skoro pojazd posiada odpowiedni certyfikat to raczej spełnia wszelkie wymagania dla pojazdu inwalidzkiego.

Keep smile.

9

Rozporządzenie PFRON dotyczące programu "sprawny dojazd" na 2008 rok nie dotyczy innych pojazdow niz samochod. Z tego co wiem to sa plany aby na przyszly rok program poszerzyc o innego typu pojazdy min skutery, - ten pojazd z tematu dyskusji nie jest jedynym ktory moglby ewentualnie sie zalapac.
Duzo ludzi niepelnosprawnych korzysta na przyklad z quadow. Na marginesie - przezylam jazde i wypadek quadem. Nie zycze nikomu.

Wracajac do PFRON - teoretycznie bylaby jeszcze opcja z pegazem w obszarze C, ale tu uwzglednione sa tylko wozki elektryczne, a nie spalinowe.

Jeszcze odnosnie pasow - pasy na motocyklu ? Byc przypietym do kilkusetkilogramowej maszyny i leciec razem z nia - to dopiero bylby lot trzmiela.

PS> Predkosc pojazdu zostala ograniczona, strona musi byc zaktualizowana.

10

skuter nie jest ABSOLUTNIE zadna konkurencja dla samochodu.
Po prostu tak jak sa ludzie jezdzacy samochodami tak i sa jezdzacy motorami i sa jezdzacy rowerami.
Dobrze jednak miec jakis wybor.
Milego weekendu wszystkim zycze wink

11

Czy już wiadomo , co do jakiej kolwiek refundacji lub dopłaty do tego cudeńka ?

12

Póki co nic na temat dofinansowania nie wiadomo, tzn wiadomo że narazie nie ma żadnych dofinansowań (Sprawny Dojazd), więc i do skutera raczej nie będzie... :-(

13

A mnie się pomysł podoba, za i przeciw będą zawsze, ale to już każdy indywidualnie ocenić powinien czy sprawdzi się w jego przypadku taki skuter. Przecież nie można zakładać, że na tym nic tylko się zabić, bo z takim podejściem z domu też nie powinno się wychodzić/wyjeżdzać, bo zawsze ktoś może nas walnąć drzwiami obrotowymi.
Pozdrawiam

14 Ostatnio edytowany przez autopol-serwis (2010-09-02 07:38:34)

nie wiem o co Wam chodzi z tym zabijaniem...
niektórzy na rowerach jeżdżą szybciej niż maksymalna prędkość tego skutera (i bez pasów i poduszek) i raczej rzadko się zabijają, chyba że przejedzie po nich walec drogowy.

15

I can’t match some of the great comments here, but I do know you’re a wonderful writer with a unique perspective. Thank you for sharing.

16

witam, jak dla mnie genialny ten skuter! pierwszy raz coś takiego widzę, gdzie to można kupić?

17

Super sprawa ;d ile taki coś kosztuje?

18

Cena pewnie też jest genialna ...

19

Szczerze mówiąc mam wątpliwości co do bezpieczeństwa użytkownika tego cacka